Urušio se cijeli južni zid

“Čula sam kako cestom prolazi veliki kamion i samo je najemput sve ruknulo”

Objavljeno: 17.09.2016. mladenmandic
Kumrovčanke Olgica Broz, 93-godišnja vlasnica i 64-godišnja joj kćer Đurđa Broz, koje žive u Mlinskoj cesti ostale su bez cijelog jednog, južnog zida svoje stare obiteljske kuće koji se jednostavno urušio.
Predstavnici Općine i vatrogasci odmah po dojavi izašli su na teren te su ustanovili kako je obiteljska kuća zaštićeno kulturno dobro, što sada dodatno otežava njenu obnovu.
Kako su majka i kćer odbile ponuđeni privremeni smještaj od Općine Kumrovec, jučer tijekom dana kod njih su bili komunalni djelatnici općine Kumrovec koji su tu otvorenu južnu stranu zaštitili najlonom kako u kuću ne bi ulazila voda.
– Od čega se zid srušio? Pa zbog starosti od 150 godina i svakodnevnog prolaska teških kamiona cestom koja je odmah iznad kuće – počela je svoju priču Đurđa. Obiteljska agonija obitelji Broz započela je još prije nešto više od mjesec dana kada su se urušile cigle ispod krova na gornjem katu kuće, no sada su ostali bez cijele jedne strane kuće.
 
Kuhala ručak
– U trenutku kad se zid srušio bila sam u kuhinji i kuhala ručak. Čula sam kako cestom prolazi veliki kamion natovaren teretom i samo je najedanput sve ruknulo. Sva sreća da nikoga nije bilo pored zida jer sam baš namjeravala s rođakom koji nam pomaže, počistiti dio koji je pao prije mjesec dana – rekla je Đurđa.
Inače zidovi na kući počeli su pucati kad se prije 20 – 30 godina tim dijelom Kumrovca  počela asfaltirati cesta koja vodi prema naselju Donji Škrnik, pa su svakodnevno prolazili teški kamioni sa šljunkom i asfaltom. Zub vremena očito je sada učinio svoje. – Radila sam u Zagrebu u poduzeću Chromos i lakovi, a prije devet godina došla sam ponovo živjeti u Zagorje, jer mama zbog bolesti više nije mogla sama. Otac mi je umro 2002. godine. Danas životarimo s 2800 kuna moje mirovine, mamine poljoprivredne mirovine od 750 kuna i još dobijem 500 kuna za maminu kućnu njegu.
– Ona je teško bolesna, gotovo nepokretna, a sada si je još strgala i ruku. Vodu imamo samo u prizemlju na jednom mjestu, nemamo zahod ni kupaonicu, a možete si misliti kako je nepokretnu majku svakog dana voditi u poljski zahod koji je u dvorištu. Ne znam ni sama što ću. Dolaze kiše i zima, a mi smo ostali bez zida. Najgore u svemu što sada kompliciraju i konzervatori jer je kuća pod zaštitom Ministarstva kulture jer je tu na potoku nekad bio mlin od kojeg su živjeli još i moji djedovi i pradjedovi. Pokušali smo sve obnoviti u suradnji s Muzejom Staro selo, ali s njihove strane nije bilo volje za to – rekla nam je Đurđa.
 
Privremeno rješenje
Na upit što sada kada dolaze kiše i zima, Đurđa je rekla kako bi bila najsretnija da dobiju nekakav kontejner za privremeno stanovanje, dok se kuća ne sanira, no svjesna je i sama kako bi sanacija bila sigurno skuplja od gradnje nove kuće, budući da kuća nema ni temelja. Sa svojim malim mirovinama sanaciju sigurno neće moći plaćati same, tim više što sve sada dodatno kompliciraju i konzervatori.
 

 
Općina Kumrovec
 
Pokušat ćemo pronaći rješenje za sanaciju
– Stanarkama je od strane Općine Kumrovec ponuđen privremen smještaj. No, one su privremeni smještaj odbile te će nastaviti boraviti u ostalim prostorijama kuće koje nisu ugrožene. Održan je i radni sastanak na kojem su bili predstavnici Općine, Županije, Konzervatorskog odjela ministarstva kulture i Centra za socijalnu skrb kako bi se dogovorili oko pomoći pri obnovi obiteljske kuće. Kako su vlasnica i njena kćer odbile privremeno preseljenje, općinski komunalni djelatnici su privremeno zaštitili objekt od kiše, vjetra i nepovoljnih vremenskih uvjeta kako bi se spriječilo natapanje postojeće konstrukcije vodom te daljnje oštećivanje građevine. Također Općina Kumrovec će angažirati i stručnu osobu, građevinskog vještaka u vezi procjene, načina i mogućnosti da se obiteljska kuća sanira te će iste aktivnosti biti koordinirane s nadležnim Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture. Nakon što se izradi dokumentacija za sanaciju od strane građevinskog vještaka i odobri je Konzervatorski odjel, Općina Kumrovec i Krapinsko – zagorska županija, u suradnji sa stanarkama, pokušat će iznaći rješenje za sanaciju kuće – rekli su nam u Općini Kumrovec

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba