Zagorci krenuli u prve berbe

Ranije sorte mogu se brati već ovaj vikend, s kasnijima treba pričekati još barem desetak dana

Objavljeno: 16.09.2016. mladenmandic

Ovih su dana diljem Zagorja već započele berbe grožđa. Tako je jučer veselo bilo i u vinogradu Vinka Šobana iz Klanjca. Jesu li zagorski vinogradari možda malo prerano krenuli u berbu, upitali smo diplomiranog inženjera agronomije iz zagorske Poljoprivredno – savjetodavne službe Nenada Kantocija.
– Izmjere šećera koje smo proveli ovih dana pokazuju kako se kod ranih sorata grožđa poput souvignona, chardonnaya, bijelog i sivog pinota, šećeri kreću od 17 do 18,5 posto po Babou, a kiseline su od 5,5 do 7,5 grama po litri. Stoga je za sve one koji imaju ovakve parametre, preporuka da već ovog vikenda ili najkasnije sljedećeg vikenda krenu u berbu.

Grožđe ostaviti što duže

Kasnije sorte grožđa, poput rajnskog rizlinga, graševine, zelenog silvanca, žutog muškata i ostalih sorata trenutno imaju 12 do 15 posto sladora i nešto više kiseline, pa bi s berbom trebalo pričekati još najmanje desetak dana, a ako je grožđe zdravo, ostaviti ga što duže, sve do kasnijih predikatnih berbi – rekao je Kantoci. Dodao je i kako početak berbe u nekom vinogradu ovisi i o zdravstvenom stanju grožđa i o tome na kakvom je položaju vinograd.

Komplicirana godina

– Ova godina bila je jako komplicirana i teška za vinogradare jer je prvo većinu zagorskih vinograda zahvatio kasni mraz, kasnije poneke dijelove Zagorja i tuča, a ljeto je tijekom kolovoza bilo i izuzetno kišno, što nije pogodovalo grožđu. Stoga je trebalo provoditi pravovremenu zaštitu vinograda prskanjem. Oni koji su to učinili, imat će i veće prinose i kvalitetnije grožđe i vino. U onim vinogradima gdje je grožđe počelo truliti, preporučuje se da se prvo obavi berba takvog natrulog grožđa i da se odstrane oni dijelovi koji su postali “octikavi”, te da se takav mošt prilikom taloženja jače sumpori, a kasnije još jedna berba ostalog zdravog grožđa. Naravno, moštovi moraju otkipiti u različitim bačvama i tek nakon vrenja, moštovi se mogu spojiti – rekao nam je na kraju Nenad Kantoci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba