“Šivanje po mjeri” u Kotki

“Odijelo ipak čini čovjeka”

Objavljeno: 04.09.2016. Alen Brodar

Krapinska konfekcija Kotka svojom kvalitetom već 62 godine oblači muškarce u kvalitetna odijela, a u petak su u Krapini predstavili novi program “Šivanje po mjeri”. Bila je to ujedno prilika da se otvori i preuređena trgovina odijela.

– Radi se o programu koji je vrlo zahtjevan. Morate dobro poznavati građu tijela kupca i sve mora biti dobro posloženo da bi se takvo odijelo moglo napraviti. Krojač u to odijelo unosi svo iskustvo i kreativnost koju posjeduje, što znači da mora imati široki krug znanja o poznavanju tkanina, izradi kroja i odabiru modela, kako bi kupac naposljetku dobio kvalitetno odijelo u kojem će lijepo izgledati i koje će mu biti udobno nositi. Da bismo mogli krenuti u taj program, bila nam je potrebna i edukacija, pri čemu nam je pomogao i poznati bavarski krojač Josef Möser, koji je specijaliziran za šivanje po mjeri – rekla nam je Vesna Bolfek iz Kotke.

Mladi tim stručnjaka

Naime, gospodin Möser je njemački krojač koji je svoj put gradio 40 godina, a posljednjih više od deset godina proveo je radeći za poznatu robnu kuću Lodenfrey u Münchenu. Pritom je izrađivao odijela za brojne poznate ličnosti iz gospodarstva, financija, politike i sporta, a najskuplje koje je krojio koštalo je čak 12.000 eura. Stoga je u krapinsku Kotku došao kako bi svoja znanja prenio na mladi tim stručnjaka i kako bi se osnovao jedinstveni odjel za izradu odijela po mjeri, što je najviši oblik izrade muških odijela koji se može postići u toj djelatnosti.
– Gospodin Möser i ja dugo se već poznajemo i jasno je da sam želio da takav stručnjak dođe u Krapinu i našim krojačima prenese svoja znanja. Odijelo, znate, ipak čini čovjeka, a u Kotki se mogu dobiti najbolja odijela od najboljih tkanina. Na ovom smo projektu radili dvije godine – rekao nam je vlasnik Kotke Ivica Cerovečki.
Naime, u posljednje je vrijeme sve veći interes za šivanje odijela po mjeri. Događa se da ima mnogo izvanserijskih zahtjeva kupaca, ne samo oko modela, već i oko tkanine.
– Zadatak je krojača informirati kupca, upoznati ga s mogućnostima koje omogućava pojedina tkanina, nenametljivo mu sugerirati koja tkanina pristati uz koji futer, preuzeti inicijativu, učiniti odijelo zanimljivim, posebnim i unikatnim – rekao je Möser.
Kotkin je cilj godišnje proizvesti od tisuću do 1500 odijela po mjeri. Kažu kako su svjesni da je to velika brojka, ali i da znaju kako to postići.
Rok isporuke je 10 do 14 dana, a cijena takvog odijela je 10 do 15 posto skuplja od serijski proizvedenog.

Učenici postali majstori

– No tada znate da ste dobili unikat u potpunosti prilagođen baš vama, odijelo za samosvjesnog poslovnog muškarca – rekao nam je Möser, koji je dodao da su Kotkini krojači Stjepan Peček, Anita Pavić i Mirko Hršak nakon prvih poduka zavidno napredovali te su učenici vrlo brzo postali majstori.
Na taj je način Kotka Krapina stvorila sve posebne uvjete, od izbora najboljih tkanina i pribora talijanskih proizvođača, uzimanja mjera i izrade krojeva, do proizvodnje u kojoj ima mnogo ručnog rada , kako bi se izradilo odijelo koje može nositi naziv “Šivano po mjeri”.
Što se pak tiče serijske proizvodnje, Kotka Krapina danas proizvodi oko 170.000 komada visokokvalitetnih muških odijela u pet modnih linija – Tedy, Berry slim, Smoking, Ceremonija i Monte Carlo. Od te se brojke tek oko 2000 odijela proda u Hrvatskoj, dok se ostatak izvozi na zapadnoeuropsko tržište, uglavnom u Njemačku.
– Ne izvozimo zato što je to ugodno, već da ispunimo kapacitete i da uspješno zapošljavamo 620 radnika. Radimo u strahovitoj konkurenciji iz cijelog svijeta, pogotovo iz azijskih zemalja, ali se uspješno nosimo sa svim problemima, a paralelno stvaramo brend – “Šivanje po mjeri”. Kvaliteta je u Kotki najbitnija – zaključio je vlasnik Kotke Ivica Cerovečki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba