I mladi Zagorci sudionici kampova

Boravak u prirodi, učenje, zabava i druženje djece pripadnika Specijalne policije Domovinskog rata

Objavljeno: 02.08.2016. Jelena Jazbec

Završetkom druge smjene Kampa djece i mladih “ALFA 2016.”, završio je četverogodišnji ciklus ljetnih kampova koje su u partnerstvu provodile četiri udruge specijalne policije, među kojima i jedna zagorska. Projekt se počeo provoditi 2013. godine, i tada je njegov domaćin bila udruga Veterana specijalne policije Domovinskog rata “Delta” iz Županje. 2014. godine, domaćin je bila Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Ajkula” iz Rijeke, prošle godine Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” iz Krapinsko – zagorske županije, a ove godine Udruga veterana specijalne jedinice policije “Alfa” iz Zagreba. Aktivnosti su se provodile u Zaprešiću, provodio se u dvije smjene po šest dana, a u svakoj smjeni boravilo je četrdesetero djece i mladih u dobi od 12 do 18 godina, po desetero iz svake udruge, te 16 voditelja – instruktora, pripadnika Specijalne policije. Iz Krapinsko – zagorske županije sudjelovalo je 20-ero djece i mladih, u pratnji dva voditelj – instruktora.

Prevencija suparništva

Kampovi su organizirani s ciljem međusobnog zbližavanja i druženja djece pripadnika ratne Specijalne policije iz različitih krajeva Hrvatske, tijekom boravka u prirodi, učenja o Domovinskom ratu i upoznavanja kulturne i povijesne tradicije Hrvatske. Krajnji cilj je prevencija suparništva i netrpeljivosti između sjevera i juga, istoka i zapada Hrvatske, pa su u skladu s time, djeca u sklopu kampa sudjelovali i na radionicama koje se bave vršnjačkim nasiljem.
Sudionici su bili smješteni u šatorima, spavali su u vrećama za spavanje, a kao pravi izviđači, svako jutro su podizali hrvatsku zastavu uz zvuke hrvatske himne. Nakon toga, sudjelovali bi u raznim edukativnim i zabavnim aktivnostima te odlazili na izlete. Navečer bi uživali u zajedničkom druženju.

Ministarstvo branitelja

Projekt je u sve četiri godine najvećim dijelom financiralo Ministarstvo branitelja, a uključile su se županije, lokalne samouprave i gospodarski subjekti, te brojni volonteri koji su dali svoj doprinos provođenju ovog projekta.
– Kako su ovi kampovi zamišljeni kao četverogodišnji projekt, koji je upravo završio, još nije poznato hoće li se nastaviti provoditi i narednih godina, iako interes djece i roditelja postoji, a i udruge partneri u projektu spremni su ga nastaviti. Odluka o nastavku projekta bit će donesena na sastanku partnera, koji će se održati krajem ove godine – poručuju organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba