ODO u Zlataru podignuo optužnicu

U najgorim mukama uginulo sedam pasa, a oboljelo i ozlijeđeno čak 29 pasa i šest štenaca

Objavljeno: 29.07.2016. mladenmandic

Nakon provedenog istraživanja, piše u priopćenju na službenoj internetskoj stranici DORH-a, Općinsko državno odvjetništvu u Zlataru, podignulo je optužnicu protiv prvookrivljene 20-godišnje hrvatske državljanke i drugookrivljenog 31-godišnjaka, zbog počinjenja kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinja. Optužnicom se okrivljenike tereti da su od početka 2014. godine, pa do 29. travnja 2016. u Maloj Erpenji, zajedno i po prethodnom dogovoru, u obiteljskom dvorištu i kući držali velik, točno neodređen broj pasa, različitih pasmina, pa tako i pasmine engleski buldog, američki buldog, doga argentino, bulterijer, stafordski terijer, a od kojih pojedine ulaze u kategoriju potencijalno opasnih pasa. Sukladno Zakonu o zaštiti životinja, za držanje takvih vrsta i veličina pasa, okrivljenike se tereti da nisu osigurali odgovarajuće prostorne, higijenske, prehrambene i zdravstvene uvjete, niti su im osigurali adekvatnu veterinarsku skrb, pa ni nakon što su 2. veljače ove godine, pri Hrvatskom kinološkom savezu, registrirali uzgajivačnicu pasa.

Elektrošoker i drveni štap

Uslijed dugotrajnih neadekvatnih uvjeta držanja pasa, psi su obolijevali, međusobno se grizli i ozljeđivali, pa se okrivljenike tereti da im nisu osigurali adekvatnu veterinarsku skrb. Prvookrivljenica je protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, pse u sukobu razdvajala uporabom elektrošokera, dok ih je drugookrivljenik udarao drvenim štapom, te bi oboje psima oko vrata stavljali i električne ogrlice.
Uslijed takvog postupanja, od 25. rujna 2015. do 12. veljače ove godine, u najtežim mukama uginulo je ukupno sedam pasa, koje potom okrivljenici nisu ni adekvatno zbrinuli. Pretragom kuće i dvorišta okrivljenika, policijski službenici zatekli su i oduzeli jednu lešinu psa bez čipa i u truležnom stanju, te ukupno 29 pasa i šest štenaca, kod kojih su utvrđena različita oboljenja i različite ozljede.

Do godine zatvora

Policija i Državno odvjetništvo reagirali su nakon što su mještani Male Erpenje, sredinom travnja ove godine pozvali inspekciju, komunalne redare i novinare. Radi se o 31-godišnjem Petru V. i njegovoj prijateljici R.N.K., koji su pse i površinski zakopavali u dvorištu, pa su ih ostali psi po dvorištu razvlačili. Vlasnici pasa na optužbe novinara su tada samo govorili kako oni samo udomljavaju pse nakon borbi, a ako im se sudskim putem, nakon podizanja optužnice, dokaže krivnja, optuženim vlasnicima prijeti i do godinu dana zatvora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba