Dan općine Lobor

Načelnik Markuš: Već su gotova četiri projekta za dobivanje 7,5 milijuna kuna iz fondova EU

Objavljeno: 27.07.2016. mladenmandic

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Društvenom domu, Lobor je obilježio blagdan zaštitnice svoje župe sv. Ane i Dan općine. Svečanu sjednicu otvorio je potpredsjednik Općinskog vijeća Krunoslav Gočen, a potom je načelnik Božidar Markuš prisutne izvijestio o poduzetim aktivnostima u prošlih godinu dana, te o planovima za iduće razdoblje.

Smanjeni prihodi

– Najveći problem s kojim se Općina borila u prošloj godini je smanjenje prihoda za preko 29 posto, pa je tako u 2015., umjesto planiranih 5.755.000 kuna, ostvareno svega 4.086.000 kuna. To je rezultat “porezne reforme“ i ukidanja beneficija koje su imale brdsko – planinske općine. Zbog toga smo smanjili plaće za 10 do 15 posto i smanjili neke naknade i preko 50 posto. No, unatoč smanjenog prihoda, ni jedna obveza Općine nije ostala neispunjena. Završena je rekonstrukcija javne rasvjete, ove godine će biti završen nogostup u ukupnoj dužini od kilometra, uređen je Društveni dom u Starom Golubovcu, a u Petrovoj Gori na Društvenom domu je u toku promjena krovišta. Donirano je i za uređenje crkve 80 tisuća kuna za fasadu i luster, a u izradi je projekt uređenja groblja. Brinemo i o djeci. Plaćeni su školski udžbenici za sve učenike Osnovne škole, a za prijevoz učenika se godišnje izdvaja 145.500 kuna, potaknuli smo inicijativu za čuvaonicu djece u kojoj se sada nalazi 12 mališana, a planira se još jedna, a napravljeno je i dječje igralište – istaknuo je načelnik Božidar Markuš te dodao kako su pripremljena i četiri projekta za natječaje europskih fondova, u ukupnoj vrijednosti od 7,5 milijuna kuna, i to za dječji vrtić, obnovu općinske zgrade i dva nerazvrstana puta, a u izradi su i projekti za uređenje groblja, parka uz crkvu, rekonstrukciju zavoja na županijskoj cesti u Loborskom Završju, dok je projekt za uređenje dijela doma u Markušbrijegu za potrebe udruge Sv. Ana gotov i samo čeka novac za realizaciju.

Pomoć Županije

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je protekle tri godine često boravio u Loboru te da su uspjeli riješiti sve veće hitne probleme, poput sportske dvorane koja je bila toliko loše napravljena, da su morali u nju uložiti preko 700 tisuća kuna da bi je ponovno dali djecu na uporabu. Županija je uskočila i u pomoć Udruzi Sveta Ana, koja je sigurno među tri najbolje na razini županije.
U Loboru su na svečanoj sjednici bili i saborski zastupnici Radimir Čačić i Siniša Hajdaš Dončić, bivši predsjednik Hrvatske Vlade Franjo Gregurić te više zagorskih načelnika i gradonačelnika, u čije se ime prisutnima obratio načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić. Sjednicu je svojim nastupom uveličao i Zagorje Brass Quintet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba