EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

HRT otvara studio u Krapini!

Objavljeno: 26.07.2016. Alen Brodar

Kako ekskluzivno doznajemo, nešto više od dvije godine nakon što je ukinuto dopisništvo u Krapini, Hrvatska radiotelevizija se na velika vrata vraća u zagorsku prijestolnicu. I to ne da se u Krapinu vraća samo dopisništvo, koje je ukinuto u lipnju 2014. godine, već bi se trebao otvoriti studio, iz kojeg bi se omogućila javljanja u razne emisije HRT-a. Tako su trud i inicijativa saborskog zastupnika Žarka Tušeka (HDZ), koji je kao član Odbora za medije posljednjeg saziva Hrvatskog sabora intenzivno radio na tome, čini se, urodili plodom.
– Kao član Odbora za medije, prilikom razgovora s kandidatima za ravnatelja HRT-a, inzistirao sam na vraćanju nacionalne medijske kuće među ljude. Tražili smo rješenje da se dokine poražavajuća odluka bivšeg ravnatelja Radmana i SDP-ove Vlade RH, koja je ukinula regionalna dopisništva, želeći potpunu kontrolu nad lokalnom informacijom – komentirao je Žarko Tušek na naš upit o vraćanju HRT-a u Zagorje. Dodao je da mu je drago da aktualni v.d. glavnog ravnatelja HRT -a Siniša Kovačić isto razmišlja.

Pred realizacijom

– Za sada mogu reći da je s njime uspostavljen odličan odnos i postignut načelni dogovor da idemo prema otvaranju studija u Krapini. Sastanak je bio na moju inicijativu, a izrazito pohvalno reagirao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji se ponudio kao partner u cjelokupnom projektu. Nadam se da ćemo uspjeti u inicijativi i vratiti HRT stanovnicima Hrvatskog zagorja i vratiti još jednu instituciju, koja je u SDP-ovom mandatu otišla iz naše županije – rekao nam je Tušek.
Da se “nešto valja iza brega” i da je vrlo blizu realizacije, dao nam je do znanja i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je potvrdio da je Grad spreman podržati takav projekt i da je na tu temu u Krapini održano i nekoliko sastanaka, a razmatra se nekoliko prostora koji bi bili pogodni da se urede kao televizijski studio.
– Drago mi je da se takva inicijativa pokrenula, naravno da podržavamo i podržat ćemo koliko možemo, kao i što smo bili protiv kada se donosila odluka o zatvaranju dopisništva HRT-a. Više od toga zasad ne mogu reći, kao ni koji prostor bi se koristio kao studio, budući da tehničari s HRT-a tek moraju vidjeti koji bi bio najpogodniji – rekao nam je Gregurović.

Prostor na tržnici?

Mi neslužbeno doznajemo da bi se za prostor novog HRT-ovog studija trebao urediti jedan od prostora u sklopu krapinske Gradske tržnice.
Podsjetimo, u Krapini je prije nešto više od dvije godine, kao uostalom i u još deset hrvatskih gradova, odlukom tadašnjeg ravnatelja Gorana Radmana, ukinuto krapinsko dopisništvo, u kojem je tada bilo zaposleno ukupno sedmero ljudi – urednik dopisništva, novinarka, dva snimatelja, montažer, tehničar i tajnica.
Digla je ta odluka Ravanateljstva HRT-a na noge cijelu lokalnu politiku, kako zagorsku, tako i politiku u svim dijelovima zemlje gdje su se dopisništva trebala ukinuti. I tada su najglasniji protiv ukidanja bili iz redova HDZ-a.
– Ovo je samo nastavak gašenja institucija u Krapini, koja je simbol “kaja” i prijestolnica Županije, a koja tako prestaje biti urbano središte. Dokaz da nas se želi potpuno staviti marginu je i ovo ukidanje dopisništva HRT-a, što je nedopustivo, govorili su tada krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek. Pa ipak, od 1. srpnja 2014. godine odluka o ukidanju dopisništava stupila je na snagu, a otada iz Zagorja za HRT radi tek dvoje videonovinara. No, čini se da će kolege vrlo brzo dobiti pojačanje i da će Zagorje na nacionalnoj televiziji ponovno imati mnogo više medijskog prostora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba