Suprug, otac, vojničina!

Najspremnijeg hrvatskog vojnika Peru Bertovića u američkoj vojnoj bazi u Teksasu, gdje je na školovanju, posjetila obitelj iz Krapine

Objavljeno: 24.07.2016. Alen Brodar

Časnički namjesnik Pero Bertović (42) iz Krapine, inače rodom iz Rakovice, poznatiji kao najspremniji hrvatski vojnik, budući da je tu titulu osvajao dva puta zaredom, što još nikome nije uspjelo, od sredine je svibnja u u Saveznoj državi Teksas, u gradu El Paso, gdje se nalazi američka vojna baza Fort Bliss. Grad je to kojeg samo rijeka Rio Grande dijeli od Meksika, a Bertović je otišao tamo na dodatno školovanje u U.S. Army Sergeants Major Academy (USASMA). Budući da je dva puta osvajao titulu najspremnijeg vojnika, zbog čega je promaknut u viši čin te sada ima najviši mogući dočasnički čin, odlazak na dodatnu edukaciju u SAD bilo je logičan sljedeći korak. Tamo će biti nešto više od godinu dana, do 23. lipnja 2017. godine.

Podsjetimo, Bertović je kao pripadnik središnjice obavještajnog djelovanja, satnije za dubinsko izviđanje iz Ogulina, titulu najboljeg hrvatskog vojnika drugi puta osvojio prošle godine, nakon gotovo osam sati trčanja, nakon što je prošao više od 40 kilometara zahtjevne staze na kojoj je morao i pucati iz puške i pištolja, ubaciti bombu u određenu prostoriju s 25 metara udaljenosti, prijeći rijeku na balvanu ili užetom, spustiti se niz stijenu, proći stazama sa zaprekama, obilaziti kontaminirano područje s korištenjem maske, pokazati kako zbrinuti ranjenike i pozvati hitnu pomoć i evakuaciju, prijeći rijeku kajakom…

Niz obuka

– Oduvijek sam htio biti vojnik, stalno treniram i vježbam, rekao je tada časnički namjesnik Bertović, koji je prošao niz obuka u zemljama Europe i u SAD-u, gdje se obučavao u alpinizmu. Stručnjak je i u ronjenju, padobranac je i snajperist, a 2007. godine bio je i u misiji u Afganistanu.
Impresivna biografija, međutim, kako je o vojniku Bertoviću hrvatskoj javnosti sve već manje – više poznato, mi smo zavirili iza maskirne uniforme, kako bismo vidjeli tko mu je to podrška i što mu daje snagu za odlične rezultate koje postiže profesionalno. Dakle, civil Pero Bertović oženjen je suprugom Jasminkom i otac je dvojice sinova – 14-godišnjeg Hrvoja i osmogodišnjaka Nina i oni su upravo kod njega, u El Pasu, odakle su nam se javili i gdje će ostati čitavo ljeto, do 28. kolovoza. Upitali smo ih stoga, kakav je to osjećaj imati profesionalnog vojnika kod kuće.
– Pa super, jedino što nam je ponekad jako teško kad ga dugo nema doma. Ali već smo se lagano i navikli. Ali jako smo ponosni na njega, pogotovo smo to bili kada je drugi puta pobijedio – pričala nam je Perina supruga Jasminka, dok su se njeni sinovi upravo spremali da krenu na bazene, na kupanje. Oni su naime smješteni u dijelu koji pripada vojnoj bazi, ali nije njezin strogi dio.
– Ovdje nam je super. Jako je vruće, temperatura se penje i do 40 Celzijevih stupnjeva – rekla je Jasminka Bertović, koja kaže da je s djecom u smještaju kada je Pero u školi, pa onda idu na bazene, u kino, u Zoološki vrt, ili na izlete u neke od mnogih nacionalnih parkova, čime su dečki oduševljeni.
– Pero je, što se tiče škole jako zadovoljan. Škola je vrlo zahtjevna, ali velika mu je čast što mu je pružena prilika za školovanje ovdje, sve je iznad njegovih očekivanja – rekla nam je Jasminka za Peru, koji kada su kod kuće, obično uči.
– Ah da, vodi me i u šopinge. Naime, iako je hrana skuplja nego u Hrvatskoj, roba je jeftinija. Jedino, s obzirom da smo u pustinji, ima dosta pijeska i malo zelenila, a to meni fali, kao i naravno obitelj – kaže Jasminka Bertović. No to joj donekle nadomjesti druženje s obiteljima drugih vojnika.
– Sprijateljili smo se s dosta stranih obitelji npr., sa Crnogorcima, Makedoncima, ali i s kanadskom i njemačkom obitelji – dodaje.

Ponosni otac

A ono što mnogi ne znaju jest, da je Hrvoje, najstariji sin najspremnijeg hrvatskog vojnika uspješno nastupao u prvoj sezoni RTL-ovog showa “Zvjezdice”, gdje je pjevanjem oduševljavao žiri.
– Jako je bio ponosan na Hrvoja, žao mu je što nije tada bio uz njega, ali imao je u njemu najvećeg navijača – rekla je Jasminka, koja tvrdi da je Hrvoje glazbeno nadaren na Peru, jer je u školi svirao tamburicu, a u glazbenu školu sprema se i mlađi Nino, i on je talentiran za glazbu.
Ljeto će dakle obitelji Bertović proći u uživanju u gradu uz Rio Grande, moraju iskoristiti vrijeme koje mogu provesti zajedno. Potom, pred školu, Jasminki, Hrvoju i Ninu slijedi povratak u Krapinu. Ne sumnjamo, bit će prepuni priča i dojmova i ponosni na najspremnijeg hrvatskog tatu i supruga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba