Istražili smo

Koliko je i o čemu u Saboru govorilo četvero zagorskih saborskih zastupnika?

Objavljeno: 17.07.2016. mladenmandic

Nakon što je u petak i službeno istekao rok za raspuštanje Hrvatskog sabora, napravili smo analizu aktivnosti saborskih zastupnika s težištem na četvero saborskih zastupnika iz Krapinsko – zagorske županije. Naravno da broj javljanja na saborskim sjednicama, možda i nije najvjerodostojniji podatak o radu saborskih zastupnika, no sasvim sigurno može biti dobar pokazatelj o njihovoj aktivnosti u nepunih pola godine od konstituiranja. U osmom sazivu Hrvatskog sabora najviše se puta za riječ javio Miro Bulj iz Mosta, čak 235 puta. Slijede ga tri HDZ-ovca – Ivan Šuker s 209 javljanja, Josip Borić sa 116 javljanja i Goran Marić sa 111 javljanja.

Deset njih bez riječi

Ni riječ u bivšem sazivu Sabora nije progovorilo deset zastupnika. To su HDZ-ovci Ivan Anušić, Tomislav Čuljak, Željko Dilber, Sandra Jakelić, bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, no što pomalo i začuđuje, predsjednik Sabora dr. Željko Reiner. Osim njih tu je i nezavisni član Mirko Rašković, SDP-ovci Ranko Ostojić i Zoran Vasić te najbolja hrvatska sportašica u posljednjih nekoliko godina Sandra Perković iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti.
Od četvero zagorskih saborskih zastupnika najviše se puta za riječ javio predsjednik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski, ukupno 21 put, po čemu zauzima 71. mjesto po broju javljanja. U zlatnoj sredini, na 88 mjestu je i HNS-ovka Marija Puh koja se za riječ javila 12 puta, tri puta više od aktualnog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek za riječ se javio pet puta, a predsjednik pak zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, četiri puta. Zabilježeno je i jedno javljanje, i to prije ulaska u Vladu bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.

Javljanja Zagoraca

Donosimo i točke dnevnog reda po kojima su diskutirali zagorski saborski zastupnici. Tako je Tomislav Končevski govorio o izboru deset sudaca Ustavnog suda, o situaciji u dječjim vrtićima u Zagrebu, o situaciji u kulturi, o obavljenoj reviziji učinkovitosti sprječavanja i otkrivanja prijevara kod trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, o upravljanju sredstvima EU fondova, o postupku javne nabave za 2014. godinu, te oko neisplate sedam plaća u tvrtki TIBO iz Matulja čiji je vlasnik Država.
Marija Puh iz HNS-a govorila je o izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu, o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nekretninama županija, gradova i općina, o obavljenoj reviziji učinkovitosti upravljanja sredstvima EU fondova u Hrvatskoj i o izvješće o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2014. godinu.
Predsjednik zagorskog HDZ-a Žarko Tušek govorio je o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za 2015. godinu i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja Hrvatske radiotelevizije za 2014. godinu, a bivši ministar SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić o prijedlogu Zakona o potvrđivanju ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a, o prijedlogu o izmjenama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu te o godišnjem izvješću o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba