Narodna koalicija

“U Zaboku nismo slučajno, u ovom dijelu Hrvatske počeli su se vidjeti i osjećati prvi opipljivi rezultati našeg rada”

Objavljeno: 16.07.2016. Alen Brodar

Zoran Milanović (SDP), Ivan Vrdoljak (HNS), Krešo Beljak (HSS) i Silvano Hrelja (HSU) udruženi u Narodnu koaliciju, danas su u Zaboku potpisali Sporazum o predizbornoj koaliciji za zajednički izlazak na prijevremene parlamentarne izbore, koji će se, raspisala je danas predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, održati u nedjelju 11. rujna ove godine.

Mjesta na listi

Potpisani Sporazum govori kako će u deset izbornih jedinica, od ukupno 140 mjesta na listama, SDP-u pripasti 93 mjesta, HNS-u 24, HSS-u 14, a HSU-u 9. Podsjetimo, jučer nam je predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić rekao kako će u III. izbornoj jedinici SDP-u pripasti 1., 3., 5., 7., 8., 9., i 11. mjesto, a HNS-u 2., 4., 6., 10., 13. i 14. mjesto. HSS je dobio 12. mjesto, dok HSU dobiva neka druga mjesta u nekim drugim izbornim jedinicama.
– U Zaboku nismo slučajno, u ovom dijelu Hrvatske počeli su se vidjeti i osjećati prvi opipljivi rezultati našeg rada, nastojanja, uspjeha, katkad neuspjeha u protekle četiri godine – rekao je Zoran Milanović nakon potpisivanja. Najavio je naglasak koalicije prema radu, nastavku kurikularne reforme i na svima dostupnom zdravstvu.
Po riječima Krešimira Beljaka, koalicija se neće baviti prošlošću nego budućnošću, pitanjem budućnosti hrvatske djece, hrvatskog sela i grada, nacije i svih građana, bez obzira na vjeru, naciju, porijeklo i različitosti, te za Hrvatsku 21., a ne 19. stoljeća, koja će imati stabilnu vlast.
Ivan Vrdoljak istaknuo je kako će koalicija preuzeti političku odgovornost i vratiti dostojanstvo, ne samo političkim institucijama, nego i građanima Hrvatske, stvarati budućnost s modernim obrazovanjem i razvijenim gospodarstvom te dokazati da Hrvatska može bolje nego što je bilo u proteklih godinu dana.

Nikako s HDZ-om

Silvano Hrelja pak je ocijenio kako bi potpisivanje moglo označiti povijesnu prekretnicu Hrvatske, ustvrdivši kako nam treba “bolja, ljepša i pametnija Hrvatska”, koja napreduje i štiti slabije.
Stranke su se inače obvezale i na zajedničko postizborno sastavljanje koalicijske Vlade, a u Sporazumu stoji i da ni jedna od stranaka nakon izbora neće koalirati s HDZ-om te da unaprijed prihvaćaju poslijeizbornu koaliciju s IDS-om.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba