Županijska skupština

Oporba negodovala zbog Zagorskog aerodroma i pita se u što je za godinu dana utrošeno više od pola milijuna kuna

Objavljeno: 29.06.2016. mladenmandic

U Krapini je održana posljednja sjednica Županijske skupštine prije ljetne stanke. Iako je dnevni red bio tehničke naravi i uglavnom su se usvajala izvješća županijskih ustanova i poduzeća za prošlu godinu, zanimljivosti nije nedostajalo.

Najviše je bure izazvalo izvješće direktorice Krapinsko – zagorskog Aerodroma d.o.o za športsko – turističku djelatnost, Sandre Mičin. Nakon što je podnijela financijsko izvješće o utrošenom novcu za prošlu godinu u kojem je napomenula da je Društvo koje ima samo jednog zaposlenog, u prošloj godini za svoj rad potrošilo 512.068 kuna i ostvarilo dobit prije oporezivanja od 56.284 kune, Stjepan Ranogajec, vijećnik HSP-a dr. Ante Starčević, upitao je na što se konkretno potrošio toliki novac iz županijskog proračuna, s tim što je samo za plaće i doprinose jednog zaposlenog utrošeno više od 213 tisuća kuna. Mladen Popović iz HKS-a upitao je i zašto su se na Aerodromu, uz tolike troškove koji su prikazani za njegovo održavanje, postavljeni stari kontejneri.

Međunarodni natječaj

U obranu zagorskog aerodroma i direktorice stao je župan Željko Kolar.
– Da bismo nešto imali, moramo stvoriti i uvjete za to. Zagorski aerodrom danas na 20-ak hektara površine, ima sve dozvole i certifikate i u rujnu ćemo raspisati međunarodni natječaj. Već do sada imali smo nekoliko zainteresiranih i nadam se da će biti i konkretnih ponuda. Uostalom u susjednom Podčetrtku, Slovenci na svom aerodromu kraj hotela sa četiri zvjezdice rade veliki posao. Svakog vikenda privatnim avionima dolazi im bogata klijentela koja se u njihovim toplicama zadržava do nedjelje i donosi im velike turističke prihode. Kad mogu Slovenci, zašto nešto slično ne bismo imali i mi u Zagorju. Uostalom iz godine u godinu, uvijek se postavlja isto pitanje – rekao je župan.
Na upit o plaći, župan je javno pitao ravnateljicu koliko ima neto plaću i Sandra Mičin je odgovorila da ona iznosi nešto više od sedam tisuća kuna, što je župan prokomentirao riječima da to uopće nije veliki iznos jer se radi o magistrici prometa. Budući da u stavci za troškove osoblja, odnosno za plaće i nadnice, troškove doprinosa i poreza na plaće, doista stoji iznos od 213.908 kuna, svima je ostalo pomalo nejasno na što je onda potrošen toliki novac.

Izvješće ZARA-e

Još jedno izvješće o radu, ono Zagorske razvojne agencije, izazvalo je polemike. Naime, nakon što je direktorica Karolina Barilar podnijela izvješće, u ime kluba vijećnika HDZ-a reagirao je Mirko Krznar. On je od djelatnica Zagorske razvojne agencije zatražio da se napravi usporedba koliko je u Zagorju odobreno projekata u odnosu na neke druge hrvatske županije poput Virovitičko – podravske, Osječko – baranjske ili Varaždinske županije.
– Imamo u ZARA-i 18 zaposlenih ljudi, a javili su mi se mnogi poduzetnici i rekli kako su razočarani suradnjom jer nije prihvaćen gotovo nijedan njihov projekt. Stoga ćemo mi vijećnici HDZ-a biti suzdržani u glasanju pri prihvaćanju izvješća – rekao je Krznar.
I u obranu djelatnica ZARA-e stao je župan Kolar.
– Ne mogu se uspoređivati kruške i jabuke. Krapinsko – zagorska županija, za razliku od slavonskih županija, nije se mogla kandidirati na pretpristupne fondove EU za komunalnu infrastrukturu. Ja sam i više nego zadovoljan radom ZARA-e. Uostalom i Ministarstvo regionalnog razvoja našu je razvojnu agenciju proglasio među tri, četiri najbolje u Hrvatskoj – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba