Dan općine i župe Petrovsko

Unatoč malom proračunu i brojnim izazovima, općina Petrovsko uspješno privela kraju nekoliko projekata

Objavljeno: 29.06.2016. Jelena Jazbec

Proštenjarskom svetom misom i svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je započela proslava Dana općine i župe Petrovsko.

U prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici, načelnik Petrovskog Ivan Šanjug istaknuo je zadovoljstvo provedenim projektima u proteklih godinu dana, naglasivši kako se radi o maloj općini koja ne raspolaže s puno novca, ali postiže velike stvari.

Cesta do jeseni

– U prošloj godini smo završili dva vodovoda. To je bila investicija od tri milijuna kuna, a općina je iz svog proračuna izdvojila 600 tisuća kuna. Još nam je ostalo naselje Gredenec. Zahvaljujući saborskom zastupniku Žarku Tušeku prikupljen je veći dio sredstava, tako da se nadam da će ubrzo i to naselje dobiti pitku vodu, čime će u potpunosti pitkom vodom biti pokriveni oni najugroženiji dijelovi. Također, projektirali smo tri kilometra nerazvrstane ceste i ovih dana smo krenuli u projektiranje novih tri kilometara nerazvrstane ceste. Tako ćemo raditi i dalje, znači, prije nego što završimo jedan projekt, želimo imati barem jedan do dva već spremna – rekao je Šanjug.
Pojasnio je i kako teku radovi na Državnoj cesti D206, koja jednim dijelom prolazi kroz Petrovsko.
– Radovi su krenuli prije tri godine, ali nažalost, nisu bili ispunjeni svi uvjeti. Krenulo se prije ishođenja lokacijske i građevinske dozvole. Po mojim saznanjima od predstavnika Hrvatskih cesta, trenutno se rade izvlaštenja za dio ceste koja prolazi kroz Petrovsko, što ide jako dobro, i cesta će do jeseni biti sigurno gotova – istaknuo je Šanjug.

Kultura i identitet

Na sjednici su se prisutnima obratili i Alojz Tušek, počasni građanin općine Petrovsko, Dragutin Kozina, zamjenik gradonačelnika Krapine, u ime načelnika i gradonačelnika zagorskih općina i gradova, te saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je za načelnika i općinu imao samo riječi hvale.
– Kada vidimo koliko male općine novaca dobivaju, a koliko toga naprave, pitam se gdje smo zakazali kao država. Općine koje se nalaze na brdovitom području suočavaju se s brojnim problemima, ali mi Zagorci smo naučeni živjeti na bregima jer su oni dio naše kulture i identiteta – rekao je Tušek.

Zagorski župan Željko Kolar naglasio je važnost pružanja kvalitetnih uvjeta koji će omogućiti Zagorcima da ne iseljavaju u druge krajeve.
– Bog nam je dao prekrasnu prirodu, ali za sve ostalo se moramo pobrinuti sami. Moramo se boriti za svakog čovjeka da ostane ovdje živjeti – zaključio je Kolar.
Načelnik Šanjug na kraju je svojim Petrovčanima čestitao Dan općine i župe, a svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali članovi Udruge “Kaj“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba