Gradsko groblje u Krapini

Obnovom koja je započela 2014. godine, Krapinčani napokon dobili dostojno vječno počivalište

Objavljeno: 19.05.2016. Jelena Jazbec

Izvršeni su radovi na Gradskom groblju u Krapini, koje je zbog lošeg stanja godinama vapilo za obnovom. Obnova je započela uređenjem Ulice Miroslava Krleže još 2014. godine, a obuhvaćala je sanaciju postojeće asfaltne površine uz izgradnju nogostupa do tri križa, s izvedbom kamenog potpornog zida, te sanaciju kompletne asfaltne površine kolnika s izvedbom kanalića za oborinsku odvodnju.

Krovište mrtvačnice

2015. godine popravljen je dio krovišta na mrtvačnici koji je procurio te su očišćeni zidovi, a s vanjske strane uređena je fasada u dijelu gdje su prostorije za ispraćaj.
Ove godine u travnju započeli su radovi na odvodnji oborinskih voda jer je plato visio na suprotnu stranu. Popločen je i prostor ispred mrtvačnice, dok je drugi dio prostora ispred mrtvačnice asfaltiran. Zamijenjene su i stare ploče koje su bile u lošem stanju, uređeno je i prošireno parkiralište ispred groblja te je asfaltiran prilazni put do mrtvačnice, koji je omeđen rubnicima. Uređena je trgovina pogrebnom opremom, a porušeno je i 12 smreka koje su predstavljale opasnost, kako za nadgrobne spomenike, tako i za posjetitelje groblja, jer je njihova unutrašnjost bila suha i šuplja te je samo bilo pitanje vremena kada će se same srušiti.

Židovsko groblje

Uređeno je i Židovsko groblje, na kojem su podignuti spomenici te je uređen okoliš i staza koja vodi kroz groblje.
Najveći dio novca za izvođenje radova osigurao je Grad Krapina, a osim Grada, sudjelovali su Krakom d.o.o., Mjesni odbor Krapina i Krapinsko – zagorska županija. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba