Mraz odnio polovicu uroda

“Vinograde ćemo i dalje morati špricati, a na jesen nećemo imati što brati”

Objavljeno: 26.04.2016. mladenmandic

Današnji proljetni mraz s temperaturama ispod ništice, prouzrokovao je velike štete u Zagorju, posebice u vinogradima i voćnjacima. U vinogradima na nižim i sjevernijim predjelima, gdje je zabilježen jači mraz, mladice su se na vinogradima smrznule, pocrnile i otpale.

Fiziološki biostimulatori

Sanja Gregurić, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u Savjetodavnoj službi Krapinsko – zagorske županije rekla je kako su voćke i vinova loza, zavisno o području u većoj ili manjoj mjeri znatnije oštećeni. Biljke koje su oštećene mrazom, sada je potrebno poprskati jednim od fizioloških biostimulatora, kao što su primjerice Drin ili Poly – Amin. Ova sredstva pomoći će biljkama da lakše prebrode stresne uvjete i oporave se. No, ako je došlo do potpunog smrzavanja, primjena biostimulatora nema smisla, jer se ova zaštitna sredstva primjenjuju folijarno, isključivo preko lišća.
Jedan od najpoznatijih zagorskih vinara Zvonko Sever iz Klanjca koji ima oko 15 tisuća trsova, rekao nam je kako je mraz ove godine došao u najnezgodnijoj fazi vegetacije i kako je prouzročio puno veću štetu nego velika tuča prije nekoliko godina.

– Mraz je u mojim vinogradima ove godine napravio štetu od 60 do 70 posto, no i iduće godine urod će biti barem 30 do 40 posto manji – rekao je Zvonko Sever, dodavši kako svi vinogradari sad moraju što prije u trsja da bi čokote spasili od daljeg propadanja. Vinograde moraju špricati biostimulatorima te bakrenim i sumpornim sredstvima.
Najveće štete proljetni mraz je napravio na širem klanječkom i kumrovečkom području, no štete su prijavili i mnogi drugi zagorki vinogradari, voćari i proizvođači povrća. Uz vinograde, poseno je stradao krumpir te nasadi oraha.

Na OPG-u braće Ivice i Josipa Broza u Kumrovcu, osušilo se gotovo svih četiri tisuće trsova.

Gore od tuče

– Ni najveća tuča ne može uzrokovati ovakvu štetu kakvu je prouzročio današnji mraz. Vinograd mi je osiguran, no teško da ću si naplatiti svu štetu. Najgore od svega je da ću vinograd morati špricati kao da imam puni rod, a na jesen neću imati što pobrati – rekao nam je Ivica Broz.
Inače, posljednji mraz u Zagorju kada je također zabilježena velika šteta na trsovima i voćkama, zabilježen je u travnju 2012. godine. Novi mraz meteorolozi najavljuju već u četvrtak ujutro, kada bi zagorski vinogradari i voćari mogli doživjeti nove štete.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba