Zagorje International u patroli

U Zagorju danas na 71 lokaciji mjerena brzina, do 14 sati najveća izmjerena 182 kilometra na sat

Objavljeno: 21.04.2016. mladenmandic

 

U svim zemljama Europske unije, pa tako i u Hrvatskoj, tijekom današnjeg dana i sutra ujutro do 6 sati, traje policijska akcija TISPOL, pojačanog nadzora brzine kretanja vozila. U Krapinsko – zagorskoj županiji akcija se provodi na 71 lokaciji diljem Zagorja.

Kontrola u Čretu

Danas smo bili s patrolom Prometne policije Krapina Dejanom Dunajom i prometnim policajcem Robertom Mrzlečkim na Državnoj cesti između Krapinskih Toplica i Pregrade u naseljenom mjestu Čret, gdje je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara na sat. Pomoćnik načelnika Postaje prometne policije iz Krapine Dejan Dunaj, rekao je kako je cilj ove 24-satne akcije smanjenje prometnih nesreća uslijed nepropisne brzine kretanja vozila, a u vezi s tim PU krapinsko – zagorska prije nekoliko tjedana pozvala je građane da policiji sami predlože lokacije na kojima će se obavljati nadzor brzine kretanja vozila.
– Građani su nam uglavnom predložili lokacije gdje već nadziremo promet, no sve se jednostavno ne mogu pokriti i iz tehničkih razloga, kako i sami na tim mjestima ne bi ugrozili odvijanje prometa. Prevelika i neprilagođena brzina najčešći su uzrok prometnih nesreća i izazivaju i najtragičnije posljedice – rekao je Dunaj, dodavši i kako se jedna patrola tijekom dana izmjenjivala na nekoliko različitih lokacija.

Tijekom prve smjene od 6 do 14 sati, dvije patrole Prometne policije Krapina izrekli su 25 mjera prebrze vožnje koji će vozači dobiti putem pošte. Najveća brzina od tih 25 mjera u naseljenom mjestu izmjerena FamaShotom, uređajem za mjerenje brzine i prikazivanje fotografije vozila, iznosila je 98 kilometara na sat u naseljenom mjestu, gdje je dopuštena brzina 50 kilometara na sat i 111 kilometara na sat van naseljenog mjesta gdje je maksimalna brzina 60 kilometara na sat. Presretač je pak najveću brzinu izmjerio na autocesti A2 u visini Krapine koja je iznosila 182 kilometra na sat, a maksimalna dopuštena brzina na tom mjestu iznosila je 130 kilometara na sat.
Jedan od sudionika u prometu kojeg je zaustavila policija bio je i Mladen Brezak iz Svetojurskih Vrha koji je vozio propisanom brzinom.

Luksuz plaćanja kazni

– Svakodnevno putujem na posao u Zagreb i ne mogu si dozvoliti luksuz da zbog prevelike brzine ili drugih prometnih prekršaja plaćam kazne. Stoga nastojim uvijek voziti po propisima – rekao nam je Mladen Brezak.
Dok smo radili reportažu oglasila se i mještanka Čreta Vikica Podolšak koja je policajcima preko ograde poručila da se skriju negdje u grmlje, ili da postave skrivenu kameru, jer “ovak’ ih svi vide, vozači kad ih vide blendaju jedni drugima i svi buju usporili”.
Njezin pak se susjed Štef, koji nam iz “sigurnosnih razloga” nije htio otkriti prezime, nadovezao da se u Čretu zbog prevelike brzine dogodilo već nekoliko izlijetanja s ceste te da se kraj njegove kuće nerijetko vozi i više od sto kilometara na sat, a najgori su, sad kad je došlo lijepo vrijeme, vozači motocikla.


Manje nesreća – teže posljedice

U prva tri mjeseca smrtno u Zagorju stradale četiri osobe, tri više nego lani

U prva tri mjeseca ove godine, zbog prekršaja prekoračenja brzine, policajci su u Zagorju utvrdili 1214 prometnih prekršaja prekoračenja brzine. Ukupno su zabilježene 142 prometne nesreće što je za dvije manje nego u istom periodu lani. U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale čak četiri osobe što je za tri više nego u istom razdoblju lani, teško je ozlijeđeno 13 osoba što je za pet više nego za isti period prošle godine, dok je lakše ozlijeđeno 46 osoba što je 23 manje nego lani.
U cijeloj 2015. godini na području PU krapinsko – zagorske zabilježeno je 5170 prekršaja prekoračenja brzine. U prometnim nesrećama u Zagorju smrtno je stradalo devet osoba, 63 osobe zadobile su teške tjelesne ozljede i 293 osobe lake tjelesne ozljede.

– U 2015. godini na području PU krapinsko – zagorske zbog brzine dogodilo se ukupno 215 prometnih nesreća, od čega 96 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima je osam osoba poginulo, a 141 osoba je ozlijeđena. Od ukupno devet poginulih osoba, osam ih je poginulo zbog brzine, što čini udio od 88,8 posto, a od ukupno 336 ozlijeđenih osoba 141 je bilo zbog prekomjerne brzine što čini udio od 41,9 posto.
Od ukupno 242 prometne nesreće s nastradalim osobama, 96 je bilo zbog brzine što čini udio od 39.6 posto. U prva tri mjeseca ove godine, zbog prevelike brzine dogodilo se 40 prometnih nesreća od čega 16 prometnih nesreća s nastradalim osobama u kojima su tri osobe poginule, a 24 su ozlijeđene – rekao je Marijan Grmovšek iz PU krapinsko – zagorske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba