Korisnici zajednice “Moji dani”

“U Zagorju mi se sviđa, ovdje želim naći posao i izgraditi svoju budućnost”

Objavljeno: 21.04.2016. Jelena Jazbec

 

Život ih je odveo smjerovima koje nisu mogli ni zamisliti. Skrenuli su s pravog puta i umalo se izgubili u ponoru, ali u idili zagorskog krajolika, u terapijskoj zajednici “Moji dani” u Đurmancu, pronašli su svoj spas. Bivši su ovisnici o alkoholu, opojnim drogama i kocki, porocima zbog kojih su izgubili gotovo sve i sada traže drugu priliku. Da bi u tome uspjeli, moraju se osposobiti za samostalan život, a prvi korak na tom putu svakako je – zaposlenje. U tu svrhu, terapijska zajednica u kojoj borave i ove je godine pokrenula projekt “Želim raditi”, koji se provodi na razini Krapinsko-zagorske županije, traje dvanaest mjeseci, a naglasak stavlja na prekvalifikaciju i doškolovanje bivših ovisnika.

Suradnja s HZZ-om

– Trenutno je četvero naših korisnika na tečaju za zanimanje računalnog tehničara, što ostvarujemo u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Krapini i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Krapina.
Uz taj tečaj, jednog korisnika smo upisali i na tečaj za rukovanje posebnim alatima – doznajemo od voditeljica terapijske zajednice i voditeljice projekta Dijane Majkić Vukušić, koja najavljuje i drugi oblik suradnje s HZZ-om, čiji je cilj upoznavanja rehabilitiranih korisnika zajednice s mjerama aktivne politike zapošljavanja, samozapošljavanjem i socijalnim poduzetništvom. Također, u sklopu projekta, zaposlenici Udruge “Moji dani”, podučavaju korisnike kako pravilno napisati molbu za posao i životopis.

“Radimo na sebi”

Bojan je bivši ovisnik, koji ističe kako ga je terapijska zajednica usmjerila na pravi put. Njegov je plan izaći iz komune, zaposliti se i ostati “čist”, a u ostvarenju njegova sna zasigurno će mu pomoći i tečaj za računalnog tehničara u Krapini.
– Izabrao sam to jer mislim da je to korisno i da ću lakše naći posao. Jedan već imam u planu, a položen tečaj uvijek nešto više vrijedi. Radim na sebi i ja i drugi – ističe Bojan.
S njime se slaže i Kristian, koji upravo u Zagorju vidi svoju budućnost.
– Polaznik sam tečaja za rukovanje posebnim alatima, točnije, operatera na CNC stroju, i nakon što završim školovanje, ostat ću u Zagorju i upravo ovdje želim naći posao. Ovo mi je treća godina u komuni, već sam se prilagodio ljudima u okolici, ovdje mi se sviđa i ovdje želim izgraditi svoju budućnost – zaključuje Kristian.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba