MVP Indije u posjetu Zagorju

Indijci zainteresirani za ulaganje u Zagorju – u metalurgiju, visoke tehnologije i turizam

Objavljeno: 13.04.2016. mladenmandic

Vijay Kumar Singh, državni ministar vanjskih poslova Republike Indije, s državnim tajnikom u Ministarstvu vanjskih poslova Subratom Bhattacharjeejem, Arjanom Kumarom i veleposlanikom Indije u Hrvatskoj Sandreepom Kumarom, koji su u službenom posjetu Hrvatskoj, posjetili su i Zagorje.

Trgovišće i Kumrovec

Prvo su obišli rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a potom rodnu kuću i rezidenciju Josipa Broza Tita, koji je bio bliski prijatelj nekadašnjih indijskih državnika i političara Džavarharlala Nehrua i Indire Gandhi. Indijski ministar rekao je kako mu je bila velika čast posjetiti rodne kuće dvaju predsjednika koji su iz istog kraja Hrvatske, s kojom su oduvijek imali prijateljske odnose. Ispred Tuđmanove biste u Velikom Trgovišću i Titovog spomenika u Kumrovcu u znak poštovanja položio je i vijence te se upisao u knjigu dojmova.
– Indija bi željela razviti bolju poslovnu, gospodarsku, kulturnu i turističku suradnju s Hrvatskom. Sada robna razmjena među našim zemljama iznosi oko 130 milijuna dolara, ali to bi htjeli u budućnosti znatno povećati. Puno bolje bi mogli surađivati na području farmaceutike, obrane ili u izgradnji infrastrukture. I Hrvatska i Indija imaju potencijala za napredovanje i trebamo samo naći dodirne točke – rekao je indijski ministar.
Načelnici Velikog Trgovišća i Kumrovca Robert Greblički i Dragutin Ulama izrazili su zadovoljstvo što se ljudi iz “trećeg svijeta” zanimaju za Hrvatsku, posebice za rodna mjesta Franje Tuđmana i Josipa Broza Tita.

Gospodarska suradnja

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama rekao nam je da su Indijci pokazali zanimanje za ulaganje u Kumrovec i to posebice u sferi metalurgije, visoke tehnologije, ali kao mnogoljudna zemlja i u sferi turizma.

– Uskoro ću se sastati s veleposlanikom Indije i dogovoriti moguću gospodarsku suradnju i ulaganje Indijaca u Kumrovec. Imamo nekoliko praznih objekata, a Indijci su vodeći u proizvodnji softvera i možda bi tu kod nas, budući da su i emotivno vezani za Josipa Broza Tita, mogli pokrenuti kakav poduzetnički inkubator – rekao nam je načelnik Kumrovca Dragutin Ulama.

Nakon Kumrovca indijska delegacija posjetila je i dvorac u Trakošćanu, a sutra bi se trebali sastati s vodećim ljudima u hrvatskoj Vladi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba