Proslava Uskrsa u Pregradi

U subotu otvorenje “Kostelske pištole“, u nedjelju “Budnice“, a u ponedjeljak Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj

Objavljeno: 24.03.2016. Jelena Jazbec

Turistička zajednica grada Pregrade najavila je bogat program za nadolazeći vikend. U subotu u 15 sati na igralištu kostelske Područne škole održat će se otvorenje manifestacije “Kostelska uskrsna pištola“, koja u izvornom obliku postoji već 500 godina. U glazbenom dijelu programa nastupit će “Vinski brati“, a posjetitelji će u prostorijama škole moći razgledati izložbu “Uskrsni stol od tijesta“ Udruge “Kostelska žena“, te degustirati uskrsne slastice.

Tradicionalne “Budnice“

Na Uskrs u 6 sati ujutro, tradicionalne “Budnice“ kuburaša, koji pucnjevima iz pištola bude svoje sumještanine i pozivaju ih na proslavu Kristova uskrsnuća, održat će se u Kostelu, Pregradi, Stipernici, Plemenšćini i Vinagori. Sljedećeg dana, na Uskrsni ponedjeljak, program se seli na Vinagoru, gdje i ove godine Župa Pohoda Blažene Djevice Marije, na bregu ponad Pregrade, u svetištu Majke Božje Vinagorske, organizira Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Ovaj događaj okupit će brojne kuburaške udruge iz svih dijelova Hrvatske, čiji će članovi gromoglasnim pucnjevima tradicionalno proslaviti Uskrs na svoj način.

Misa i kulturno-umjetnički program

Prvo pucanje započinje u 10.30 sati, nakon kojeg, s početkom u 11 sati, kreće procesija od kapelice svete Barbare. Formirat će se kolona predvođena tronom Majke Božje Vinagorske, koja će proći cijelom Vinagorom, do barokne crkve. Ondje će s početkom u 11.30 sati započeti svečano misno slavlje koje će predvoditi mons. dr. Juraj Batelja. Po završetku svete mise, u 13 sati, najavljeno je drugo pucanje, a potom i kulturno-umjetnički i zabavni program za sve posjetitelje. Za bogatu ponudu hrane i pića pobrinut će se organizatori događaja: kuburaška udruga “Vinagorska kubura“, članovi DVD-a i mladi župe Vinagora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba