Uskrsna tradicija u Loboru

Viteško društvo Svetog Križa stražarit će uz Kristov grob i sudjelovati na Vodičkom festivalu žudija

Objavljeno: 24.03.2016. mladenmandic

 

Viteško društvo Svetog Križa sudjelovat će u pobožnostima Svetog trodnevlja u Župi Lobor gdje običaj čuvanja Kristova groba datira iz davne 1524. godine kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor, te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu četu u loborsku crkvu čuvati Kristov grob. Tijekom Svetog trodnevlja stražari se izmjenjuju uz grob, svakih 15 minuta. Na Veliki petak sudjeluju na križnom putu, a kada zvona na Veliku subotu označe uskrsnuće, vojnici se povuku, da bi u samo praskozorje Uskrsa gromoglasnim pucanjem iz svojih pištola navijestili najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Na Uskrsni ponedjeljak članovi Viteškog društva Svetoga križa putuju u Imotski gdje će predstavljati Župu Lobor na 16. Vodičkom festivalu žudija, kojemu će ove godine domaćin biti tamošnja župa Sv. Frane. Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje, a ove se godine očekuje sudjelovanje čak 35 župa iz cijele Hrvatske i BIH-a, s preko tisuće sudionika.


 

“Vuzem h Loboru”

U nedjelju u 19 sati koncert Tamburaškog orkestra “Črni Tomaši”

U okviru manifestacije “Vuzem h Loboru”, Tamburaški orkestar Viteškog društva Svetog Križa “Črni Tomaši” iz Lobora organizira na sam Uskrs u nedjelju u 19 sati u Župnoj crkvi u Loboru svoj peti koncert. Uz njih će na koncertu nastupiti Dječji zbor Sveta Ana, Nikola Šrajbek, KUD Lobor, Karlo Zaplatić, Helena Hubak, Mirko Martinuš, Klapa Purga i KUD Sveta Ana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba