1700. rođendan sv. Martina

“Gornjostubička luč” postavlja “Stopu sv. Martina” uz kapelu u Slanom Potoku

Objavljeno: 26.02.2016. mladenmandic

 

Ove godine slavi se 1700. obljetnica rođenja Zagorcima najdražeg sveca, sv. Martina, koji je rođen u Szobmathelyju u zapadnoj Mađarskoj. Uz tu obljetnicu udruga “Gornjostubička luč”, koja se bavi očuvanjem gornjostubičke tradicijske baštine kroz pisanu riječ, predmete, prikupljanjem povijesne građe, fotografija, te promicanjem duhovnih vrijednosti, a čiji je zaštitnik upravo sv. Martin ostvarit će projekt “Stopa sv. Martina” i to postavljanjem Stope uz istoimenu kapelu u Slanom Potoku. Kako nam je rekao predsjednik Udruge vlč. Dubravko Škrlin Hren, ovaj projekt dio je europskog projekta kulturnog martinskog itinerara.

Povijesna poveznica

– Stopa simbolizira kulturnu i povijesnu poveznicu gradova i mjesta diljem Europe čiji je zaštitnik sv. Martin. Postavljanjem ovoga obilježja pridružujemo se međunarodnoj udruzi štovatelja duhovne i kulturne baštine sv. Martina i unosimo svoje svetinje i svoju baštinu u popis europskog kulturnog nasljeđa. Projekt ćemo provesti u suradnji s Kulturnim centrom Sv. Martin iz Toursa i Kulturnim centrom Sv. Martin iz Zagreba. Kulturni centar Sv. Martin – Hrvatska osnovan je u svibnju 2006. godine i dio je mreže europskih kulturnih centara sv. Martina čije je zajedničko sjedište u francuskom Toursu, gradu u kojem je sv. Martin nekoć biskupovao, a u kojem danas djeluje i Europski kulturni centar Sv. Martin iz Toursa. Martinski projekt je širokih europskih razmjera. Naime, Vijeće Europe u Strasbourgu i Europski institut kulturnih itinerera koji se nalazi u Luxembourgu, ocijenili su 2005. godine kulturni itinerar „ Sveti Martin Europljanin, ” Velikim europskim kulturnim itinerarom” – rekao nam je velečasni Škrlin Hren.

Više razina projekta

Dodao je kako su dugoročni ciljevi projekta promišljanje, promicanje i revalorizacija martinske materijalne baštine poput crkava i kapela s njegovim imenom te nematerijalne baštine – običaja, pjesama i drugo. Djelovanje projekta osmišljeno je kroz nekoliko razina, a to su znanost i umjetnost, obrazovanje te kulturni turizam. Tako bi se hrvatska martinska baština predstavljala ne samo kod nas, već i diljem Europe.


 

Blagoslov Stope u Slanom Potoku 10. srpnja

– Glavno obilježje Kulturnog itinerera sv. Martina je postavljanje Stope sv. Martina. Riječ je o suvremenom umjetničkom djelu kipara Michela Audiarda čiji reljef pronosi ideju kretanja, dijeljenja i zajedništva. Do sada je postavljeno više od 200 Stopa diljem Europe koje su postavljene na kulturne spomenike posvećene sv. Martinu ili na one spomenike koji su kroz povijest povezani sa sv. Martinom i cilj je postaviti što veći broj Stopa. Udruga “Gornjostubička luč” namjerava je postaviti i blagosloviti uz kapelu sv. Martina u Slanom Potoku 10. srpnja ove godine. Uskoro će ovdje doći i prof. dr. Ines Sabotić i prof. dr. Antonija Zaradija Kiš iz Kulturnog centra Sv. Martina, preko kojih se Stopa dobiva, te će razmotriti mjesto njezine postave – rekao je vlč. Dubravko Škrlin Hren.


Iz rodnog grada sv. Martina donijeli kamen i šaku zemlje

Dubravko Škrlin Hren prije nekoliko dana s trojicom svojih studenata posjetio je rodni grad sv. Martina Szombathely te su donijeli kamen i šaku zemlje uzetu s područja crkve Sv. Martina gdje je nekoć bila njegova rodna kuća. Oni će biti ugrađeni uz stopu i spomenik sv. Martina u Slanome Potoku kao zanimljiva poveznica. U planu je također i postava trojezične info-ploče o itineraru sv. Martina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba