Usklađivanje s tržištem rada

Kuhari i vozači kamiona imaju u Zagorju najveću stopu zapošljavanja na neodređeno

Objavljeno: 25.02.2016. mladenmandic

Krapinsko – zagorska županija organizirala je u Krapini sastanak na temu strukovnog obrazovanja i usklađivanja s potrebama na tržištu rada kojem su prisustvovali ravnatelji srednjih škola, predstavnici Obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Plan upisa

Razgovaralo se o prijedlogu plana upisa u prve razrede u idućoj školskoj godini te o usklađivanju prijedloga plana upisa s potrebama tržišta rada. Istaknuto je kako je izrada prijedloga plana upisa u tijeku te je preporučeno da srednje škole koje imaju uvjete za upis deficitarnih zanimanja, njihov upis uvrste u svoj plan. Također je istaknuto da svi zainteresirani trebaju odmah započeti s aktivnostima prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja.

Prema prikupljanim statističkim podacima, najtraženija zanimanja na području Županije su krojači, vozači teretnih vozila, zidari, tesari, CNC operateri, tokari, strojobravari, te konobari. Istaknuto je da ti podaci pokazuju da tržište rada u Zagorju prvenstveno traži zaposlenike koji su završili trogodišnje obrazovne programe, dok oni koji su završili četverogodišnje programe, primjerice medicinski tehničari, fizioterapeuti, gimnazijski programi te razni tehnički programi, a koji nisu uspjeli upisati željeni fakultet, su manje traženi i duži je period njihova zapošljavanja.  Također je istaknut i podatak da zanimanja vozač teretnog vozila i kuhar imaju najveću stopu zapošljavanja na neodređeno.

Slobodna mjesta

Ove je godine u prve razrede srednjih škola u Zagorju upisano 1333 učenika, a učenika osmih razreda osnovnih škola koji će se na jesen upisivati u prvi razred srednje škole je 1249, te bi srednje škole na području Županije svojim planom upisa trebale predvidjeti barem 1250 slobodnih mjesta za upis.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba