PROJEKT OBRAZOVANJA ODRASLIH

Ukupno 280 nezaposlenih iz Zagorja, Međimurja i Karlovca besplatno će se školovati za voćare, vinogradare, vinare, cvjećare i aranžere

Objavljeno: 24.02.2016. mladenmandic

 

U Srednjoj školi Bedekovčina predstavljen je 2,5 milijuna kuna vrijedan projekt obrazovanja odraslih Agroeduca koji je financiran novcem iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provode Srednja škola Bedekovčina, Gospodarska škola u Čakovcu i Prirodoslovna škola Karlovac. Predstavljajući projekt, ravnatelj Gospodarske škole u Čakovcu koja je i nositelj cijelog projekta, Renato Vinko, rekao je kako u Hrvatskoj ima čak 30,81 posto stanovništva koji su završili samo osnovnu školu ili čak ni nju, a samo 2,3 posto njih je uključeno u obrazovanje odraslih.

Ciljna skupina

– Karlovačka, Krapinsko – zagorska i Međimurska županija imaju 24.728 nezaposlenih, od toga 1018 s poljoprivrednom kvalifikacijom. Upravo su oni ciljna skupina iz koje će se izabrati 280 osoba za osposobljavanje kroz ovaj projekt. Od 2002. godine broj zaposlenih u poljoprivredi je pao sa 70 tisuća na 31 tisuću. Država stimulira poboljšanje obrazovne strukture vezujući subvencije uz obavezne edukacije, no kako ih se većina naplaćuje, nezaposleni se u njih ne uključuju. Upravo ovakvi projekti su prilika za besplatno stjecanje novih kompetencija i veće zapošljavanje. Ciljnu skupinu nezaposlenih i neaktivnih osoba, njih ukupno 280 iz tri županije, projektom Agroeduca želimo educirati i zaposliti u zanimanjima za voćare, voćare integrirane proizvodne i tradicionalne prerade u OPG-u, vinogradare, vinare za OPG, cvjećare te aranžere cvjetnih instalacija i prostora. Za svako od ovih zanimanja želimo osposobiti najmanje 20 polaznika – rekao nam je Renato Vinko dodajući kako je pohađanje tečajeva besplatno.

Prednost će imati nezaposleni sa Zavoda za zapošljavanje, a do popunjenja kapaciteta i ostali zainteresirani koji imaju OPG, a nemaju adekvatnu izobrazbu. Po završetku programa, stječe se kvalifikacija drugog stupnja, koja će se upisati u e-radnu knjižicu. U osnovnim programima za vinogradara, voćara i cvjećara će se steći i kompetencije za nabavu i primjenu pesticida u skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida.

Pohvaljen program

Program su na njegovom predstavljanju u Srednjoj školi u Bedekovčini pohvalili i zamjenik zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek, Mirjana Jurman ispred zagorskog Zavoda za zapošljavanje, Slavko Merkaš ispred grupacije vinara pri zagorskoj Gospodarskoj komori, Dragica Tresk – Penezić ispred Savjetodavne službe Krapinsko – zagorske županije, načelnici Bedekovčine i Mača Darko Ban i Stjepan Sokolić te domaćin susreta, ravnatelj Srednje škole iz Bedekovčine Zlatko Radman koji je i vodio predstavljanje cijelog projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba