CENTAR ZA NEMATERIJALNU KULTURU ISTRE

U Pićnu otvorena izložba posvećena češljarima i češljarstvu kumrovečkog i istarskog kraja

Objavljeno: 13.01.2016. Alen Brodar

U Centru za nematerijalnu kulturu Istre, Etnografskog muzeja Istre, u Pićnu je otvorena izložba koja nosi naziv „Češljarstvo – od roga boškarina do češlja i frizure“, a koja je posvećena češljarima i češljarstvu kumrovečkog i istarskog kraja te prikazan postupak izrade češljeva od rogova istarskog goveda. Izložbu su predstavile i otvorile ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević, autorica izložbe, kustosica Tihana Kušenić te Nuša Hauser, stručna suradnica, muzejska dokumentaristica.

Suradnja Istrijana i Zagoraca

Izložba je rezultat suradnje Centra za tradicijske obrte, znanja i vještine Muzeja “Staro selo” Kumrovec i Centra za nematerijalnu kulturu Istre, Etnografskog muzeja Istre, koji u svom djelovanju teže postupcima njegovanja nematerijalne kulturne baštine.
Ovom izložbom prikazan je dio zajedničke prošlosti, ali i sadašnjosti, kao i majstori koji i danas izrađuju češljeve, nakit i predmete od roževine Alojz Serge iz Istre te Antun Penezić, rodom iz Škrnika kraj Kumrovca. Uz izložbu moguće je vidjeti i filmove koji predstavljaju majstore češljare i postupke izrade koji obuhvaćaju sedam faza ručne obrade rožnatog materijala.

Radionica nematerijalne baštine

Kako je istaknuto, zajednička želja obaju Centara je realizacija radionica nematerijalne baštine, kako bi se znanje o izradi češljeva prenijelo na nove naraštaje, čime bi revitalizirali ovaj segment nematerijalne baštine.
Izložba je inače realizirana uz potporu Ministarstva kulture i Istarske županije, a posjetitelji je mogu razgledati do konca veljače ove godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba