Načelnik Jesenja Ivan Maligec:

Nadamo se kako će ove godine napokon krenuti gradnja našeg najvećeg projekta – Bioenergane

Objavljeno: 13.01.2016. mladenmandic

U općini Jesenje planiraju kako bi tijekom ove godine napokon trebala krenuti gradnja njihovog najvećeg projekta u posljednjih nekoliko godina – Bioenergane. Za taj projekt u ovogodišnjem proračunu predvidjeli su kako će po raspisanom natječaju od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstva zaštite okoliša i prirode dobiti 2.044.000 kuna. Inače, kako nam je rekao općinski načelnik Ivan Maligec, cijeli projekt vrijedan je 2,8 milijuna kuna.

Kotlovnica na drvenu sječku

– Na prostoru starih garaža pokraj Osnovne škole u Gornjem Jesenju, gradila bi se kotlovnica na drvenu masu, odnosno drvenu sječku, otpad koji nastaje pri piljenju drva, a koji se na može iskoristiti za drugu namjenu. Za proizvodnju sječke već su zainteresirani i neki privatni poduzetnici. Količina proizvedene energije na biomasu bila bi dovoljna za zagrijavanje zgrade Osnovne škole, sportske dvorane, općinske zgrade, vatrogasnog doma, zdravstvene ambulante te u budućnosti i za dječji vrtić budemo li ga jednog dana odlučili izgraditi. Tople vode vjerojatno će biti i više, no zasad se neće ići na spajanje privatnih objekata. Ako dobijemo novac, gradnja bioenergane bila bi završena u roku od šest mjeseci, a nešto duže trajala bi izgradnja toplovoda do spomenutih objekata, rekao nam je načelnik Jesenja Ivan Maligec.
Prvobitni plan od prije tri, četiri godine bio je graditi bioenerganu kod pilane Draganić u Cerju Jesenjskom kroz projekt vrijedan desetak milijuna kuna. Međutim, odustalo se od proizvodnje električne energije koja bi se prodavala HEP-u, pa nije bilo isplativo toplovod povlačiti sve do općinskog središta gdje se nalaze svi spomenuti objekti koji će se grijati.

Proračun 5,1 milijuna kuna

Inače općinski proračun za ovu godinu iznosi 5.134.000 kuna, od čega su izvorni prihodi planirani na 3.090.000 kuna. Od ostalih projekata, 1.093.000 kuna predviđeno je za nastavak izgradnje i rekonstrukcije nerazvrstanih cesta i sanaciju klizišta. U izgradnju i održavanje sustava vodoopskrbe i kanalizacije planira se utrošiti 466 tisuća kuna, u program obrazovanja 469 tisuća kuna, za kulturne djelatnosti 414 tisuća, za socijalni program 350 tisuća, a za sufinanciranje projekata i programa udruga 147 tisuća kuna. Proračunom je još planiran novac za financiranje komunalnih usluga, održavanje javne rasvjete, groblja, sanaciju deponija Gorjak i niz drugih manjih aktivnosti obuhvaćenih redovnim poslovanjem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba