HUM NA SUTLI

Godinama smo gradili mostove preko Sutle, nadamo se da će žica nestati brzo kao što je i postavljena

Objavljeno: 25.11.2015. Alen Brodar

Žilet žica razvučena je u samom centru općine, uz skladište Vetropack Straže, koje je u Sloveniji, a mostom je spojeno s tvornicom na hrvatskoj strani

 

Bila je to velika proslava u Humu na Sutli. Prije pet godina i mjesec dana u toj su se zagorskoj pograničnoj općini, povodom 150. rođendana Vetropack Straže, sastali tadašnji predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Danilo Türk, kako bi otvorili most koji povezuje tvornicu s hrvatske strane i njeno skladište gotove robe, koje je preko Sutle, u slovenskom Rogatecu.

– Ovaj je događaj korak naprijed ka još boljoj suradnji između dviju država i rješavanju međugraničnih problema, govorili su predsjednici kada su točno na sredini mosta, na graničnoj crti iznad Sutle, simbolično presijecali vrpcu.

Potraga za rješenjem

Danas je, desetak metara niže od mjesta gdje je bila zavezana vrpca, razapeta žilet žica. Prolazi uz slovensku obalu Sutle, ali i uz skladište Vetropack Straže.
– Kao čovjek i gospodarstvenik tužan sam što se to događa. Žice ne rješavaju problem, on se rješava u korijenu, koji sigurno nije uz obalu Sutle. Nadam se da će se to što prije riješiti i da će žica nestati brzo kao što je i postavljena. Godinama smo gradili mostove, ne samo iz gospodarskih razloga, već i zbog simbolike spajanja prijateljskih naroda i zato nas ovakva situacija rastužuje, kazao je direktor Vetropack Straže Tihomir Premužak, dodajući kako im za samo poslovanje za žica ne smeta, ali da je sigurno nije lijepo i ugodno vidjeti.
Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša rekao nam je kako su Slovenci od graničnog prijelaza Lupinjak – Dobovec već prvog dana (prošle subote) postavili oko 2,5 kilometra žice te da vrlo brzo napreduju prema samom središtu općine, gdje se nalazi i prijelaz Hum na Sutli – Rogatec.

“Sofisticirana” žica

– Odvratna je to slika, ta “sofisticirana” žica. Znate, ovuda je za vrijeme Reicha 1942. godine prolazila “normalna” bodljikava žica, ali ova baš izgleda strašno. Ako će je postavljati i uz ovaj prijelaz u centru, stvarno ćemo imati Berlinski zid, rekao nam je Jutriša, koji je Slovence zamolio da se uz same kuće u središtu općine, ako se već mora, uz obiteljske kuće i u dvorišta postavi obična ograda, a ne žilet žica. Hoće li ga poslušati, ostaje tek za vidjeti. Kaže kako su dvije općine dosad živjele kao da granica ne postoji, mnogi su miješani brakovi sklapani, a s ovom se žicom kod mještana s obje strane Sutle ipak pojavila neka nelagoda. No, dobri odnosi među susjedima, ipak, kaže, ne bi smjeli biti narušeni. Ipak je to do Ljubljane i Zagreba, a ne Huma na Sutli i Rogateca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba