Najvažnija hrvatska književna nagrada za prozu otišla u ruke novinara

Jurica Pavičić dobitnik književne nagrade Gjalski za roman “Crvena voda“

Objavljeno: 18.10.2018. zagorjeinternational

Ovogodišnji dobitnik Književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski, najvažnije hrvatske književne nagrade za prozu, je Jurica Pavičić, za roman “Crvena voda“. Tako je odlučilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Julijana Matanović, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević, a njihova je odluka obznanjena na konferenciji za medije u Dvorcu Gjalski u Gredicama.

Radnja romana

– Iz kvantitativno obilate, a kvalitativno solidne prošlogodišnje produkcije, povjerenstvo je odlučilo izdvojiti i nagraditi roman Jurice Pavičića “Crvena voda”. Radnja romana se zbiva, naime, od 1989. do 2016. godine. Pavičić u svojem romanu uključuje i političke, društvene, ekonomske, ali i psihološke promjene koje su se u vrijeme radnje zbivale. Riječ je o priči o nestanku jedne djevojke i o tome kako je taj nestanak promijenio živote svih onih, kojima je ta djevojka nešto značila u životu. Likovi ne pripovijedaju sami nego se o njima piše u trećem licu i tako je stvorena zanimljiva pozicija pripovjedača, jer je on sveprisutan i govori umjesto likova, a s druge strane, intervencije su mu svedene na najmanju mjeru jer se likovi nalaze u središtu pažnje – objasnila je Julijana Matanović.

Autor se zahvalio Prosudbenom povjerenstvu na nagradi.

– Dobivao sam nagrade za novinarstvo, za dramu i za scenarije. Za prozu nisam nikad dobio nagrade, to mi je prva, možda i najvažnija koja se može dobiti. Mislim da je Nagrada Gjalski tradicionalno najvažnija prozna nagrada koja se može dobiti u Republici Hrvatskoj, a nagradu su prije dobivali autori koji su mi veoma dragi poput Renata Baretića, Miljenka Jergovića i Kristiana Novaka. Drago mi je biti novi u tom nizu. Zahvaljujem i svom timu, bez kojih svega ne bi bilo. To su urednica Adriana Piteša, lektorica Tanja Konforti i autor ilustracije Alem Ćurin – rekao je Pavičić.

Jaka konkurencija

Inače, u uži izbor za Nagradu su uz Pavičićevu, ušle i sljedeće knjige “Igrač” Marine Šur Puhlovski, “Špilberk“ Hrvoja Hitreca, “Veće od kuće“ Dorte Jagić, “Dom blaženog djeteta“ Mirka Marjanovića, “Divlje guske“ Julijane Adamović i “Vrijeme seksa u doba nevinosti“ Drage Hedla.

Ovogodišnji laureat rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio srednju školu. Diplomirao je povijest i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1994. piše u različitim novinama, a u književnosti se javlja 1997. Objavio je nekoliko romana, priča i eseja. Po njegovom romanu “Svjedoci“ snimljen je i film. (ab,ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba