Ministarstvo poljoprivrede pokreće Program potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava – tele, unaprjeđenje uzgoja ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za razdoblje od 2018. do 2020. godine, ukupne vrijednosti 24 milijuna kuna.

“Dobrobit životinja”

– Svjesni smo položaja u kojem se nalaze naši stočari i stalno radimo na tome da im izravno pomognemo različitim poticajnim mjerama. Ove godine uveli smo novu mjeru “Dobrobit životinja”, pomoću koje stočari mogu dobiti dodatni EU novac za bolju hranidbu, smještaj i ispašu životinja na svojim farmama. Nedavno smo pokrenuli i program za kupnju i uzgoj rasplodnih junica za koji smo osigurali 195 milijuna kuna, jer želimo motivirati naše stočare da zadrže ženski pomladak u uzgoju te da ga stave u funkciju proizvodnje mlijeka. Ovom novom mjerom pomažemo tovljačima koji drže stoku u sustavu krava – tele, uzgajivačima uzgojno valjanih koza, ovaca i izvornih pasmina peradi, pa ćemo im u sljedeće tri godine osigurati ukupno 24 milijuna kuna za unaprjeđenje proizvodnje – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Jedinični iznos potpore

Za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava – tele osigurano je devet milijuna kuna, za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza na raspolaganju je 13,5 milijuna kuna, a za uzgoj izvornih pasmina peradi 1,5 milijun kuna. Jedinični iznos potpore ne može biti veći od 2500 kuna po prihvatljivom ženskom grlu (rasplodna junica) mesnih pasmina i/ili križanaca s mesnim pasminama goveda u sustavu krava – tele, 130 kuna po prihvatljivom grlu uzgojno valjanih ovaca ili koza, 110 kuna po kljunu zagorskog purana iz matičnog jata i 40 kuna po kljunu kokoši hrvatice iz matičnog jata.
Sve dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede.