ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA ZAGORJE ABECEDA PRIRODE, VRIJEDNOG 4,58 MILIJUNA KUNA

Izgradit će se staza kroz krošnje, prva u ovom dijelu Europe te Centar koji će voditi kroz zaštićena prirodna područja na inovativan način

Objavljeno: 13.08.2018. zagorjeinternational

U parku pokraj spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku je održana uvodna konferencija projekta Zagorje ABECEDA prirode, vrijednog 4,58 milijuna kuna. Investicije u okviru projekta provodit će se na području značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, gdje će biti izrađena Staza kroz krošnje dužine oko 130 metara, a koje će se dizati na visinu od četiri metra i zelena učionica te na području ekološke mreže Natura 2000 Strahinjščica, gdje će se u neposrednoj blizini Strahinjščice urediti tri zelene učionice te Centar za prirodu “Zagorje“ u Radoboju.

Staza i centar

 Projekt je koordinirala Ivana Šalković iz Zagorske razvojne agencije.

– Projekt objedinjuje niz aktivnosti. Izgradit će se staza kroz krošnje, koja će biti prva u Hrvatskoj, odnosno prva u ovom dijelu Europe. Centar će nas voditi kroz zaštićena prirodna područja na jedan inovativan način tako da ćemo gore moći vidjeti neke prirodne vrijednosti Krapinsko – zagorske županije kroz holograme, virtualnu stvarnost, kroz imitaciju špilje, odnosno jame i neke zvučne i slikovne efekte kakvi još nisu viđeni kad je riječ o interpretaciji prirodnih vrijednosti – rekla je Ivana Šalković.

– Uspješnost provedbe projekta mjeri se sa samim dostignućem indikatora kroz projekt, a oni su bili zadani ili smo ih sami zadali, ali u principu to može biti povećani broj posjetitelja ovih lokaliteta koji su predmet projekta i to je nekih 8,7 posto povećanja u prvoj godini nakon završetka provedbe projekta. Vrijednost same staze se procjenjuje na nekih 1,5 milijun kuna, centar na 1,4 milijuna kuna, a ostalo su popratni sadržaji. Također, svaki taj sadržaj bit će omogućen i osobama s invaliditetom s pristupnom rampom i dizalom – dodala je Šalković.

Povećanje atraktivnosti

– To je najzahtjevniji i najizazovniji projekt. Cilj projekta je širenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To uključuje i razvoj posjetiteljske infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica – istaknula je ravnateljica Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti KZŽ Dijana Hršak .

– Centar će uz dosadašnju multifunkcionalnost imati i prezentaciju i promociju svih zaštićenih područja KZŽ –e. Realizacija ovog projekta će uvelike doprinijeti razini i kvaliteti budućeg rada ustanove u smislu održavanja programa škole u prirodi i ekološke edukacije svih dobnih skupina – naglasila je Hršak.

Šest članova tima

– Jedan sjajan projekt i vrhunska atrakcija. To će biti dodatni sadržaj koji će prije svega privlačiti posjetitelje koji su vezani za školu i obrazovanje. Učenici naših osnovnih škola bi Centar kada on bude gotov svakako morali posjetiti i upoznati se sa zaštićenim prirodnim vrijednostima. Projekt je inovativan i prvi u Hrvatskoj, što je vrlo bitno. Relizacija je važna zbog održivog razvoja i skretanja pozornosti na zaštićena područja i davanja novih sadržaja – kazao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

U projekt je uključeno šest članova projektnog tima. Riječ je o voditeljici projekta Dijani Hršak, asistentici Petri Bralić iz Javne ustanove, asistentici javne nabave Petri Vrančić Lež, asistentu za graditeljstvo Stjepanu Bručiću, Gordani Španiček asistentici za financije KZŽ-e te koordinatorici projekta Ivani Šalković iz ZARE. Planirani završetak je kraj 2019. godine.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba