NOVAC MOŽETE OČEKIVATI DO KRAJA OVOG MJESECA

Kreću isplate povrata poreza

Objavljeno: 06.08.2018. zagorjeinternational

Danas kreću prvi povrati preplaćenog poreza na dohodak temeljem godišnjeg obračuna za 2017. godinu.  U provedenom posebnom postupku utvrđivanja godišnjeg poreza na dohodak za 2017. do početka kolovoza izdano je 543.994 rješenja, kojima je utvrđena razlika za povrat u iznosu od 884 milijuna kuna za 491 tisuću poreznih obveznika i razlika za uplatu u iznosu od 132,4 milijuna kuna za 52.919 poreznih obveznika, piše 24sata.hr.

Poseban postupak

Po podacima Porezne uprave, do početka kolovoza, poreznici su zaprimili 3832 prigovora na rješenja iz posebnog postupka o godišnjem porezu na dohodak za 2017. godinu. Poseban postupak znači da većina građana nije trebala samostalno podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak za 2017. Godinu, već se godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za njih radi automatski u posebnom postupku. No, dio poreznih obveznika do kraja veljače trebao je podnijeti godišnju prijavu za prošlu godinu, npr. građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku i slično.

Taj je redovan postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2017. godinu proveden za 78.221 poreznih obveznika i izdavanje rješenja za tu kategoriju poreznih obveznika krenulo je 2. kolovoza.

Broj poreznih obveznika za koje je proveden posebni postupak utvrđivanja godišnjeg povrata poreza na dohodak za 2017. je manji nego što je bio za 2016. godinu, ali su i neka pravila drugačija s obzirom na novi Zakon o porezu na dohodak koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Najveći dohodak

Trenutno dostupni podaci Porezne uprave pokazuju da je najveći dohodak od nesamostalnog rada lani iznosio 8,5 milijuna kuna, a još je jedan porezni obveznik primio više od osam milijuna kuna. Na listi deset poreznih obveznika s najvećim dohotkom od nesamostalnog rada za prošlu godinu su i četiri obveznika s dohocima koji premašuju četiri milijuna kuna, a listu zaključuju dva obveznika koji su zaradili nešto više od 3,7 milijuna kuna.

Među obrtnicima i slobodnim zanimanjima, pak, najveći je prijavljeni dohodak za prošlu godinu 2,81 milijun kuna, a slijedi obveznik koji je prijavio nešto manje od 2,29 milijuna kuna. Ostalih osam poreznih obveznika na listi deset njih s najvećim dohotkom od obrta i slobodnih zanimanja lani je zaradilo više od milijun kuna.

Isplate povrata poreza na dohodak trebale bi završiti do kraja kolovoza. (ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba