“TAK SE NEGDA PRI NAMI DELALE”

PRALJE NA POTOKU, PEČENJE RAKIJE, ČEHANJE PERJA: Dođite na manifestaciju Udruge “Gotali” i uživajte u prikazu starih zanata i običaja

Objavljeno: 19.07.2018. zagorjeinternational

Od petka do nedjelje u organizaciji Udruge “Gotali“, u Gotalovcu će se održati manifestacija “Tak se negda pri nami delale“. U petak od 20 sati pod šatorom u Gotalovcu će nastupiti TS Učitelji, a u subotu Domino Bend. U nedjelju od 15 sati će se u Topličici održati središnji događaj – prikaz starih zanata i običaja. Tako će se prikazati piljarija, mlatitva, pečenje rakije, pralje na potoku, mljevenje na žrvnu, peglanje na žar, prešanje jabuka, izrada štiljov, pečenje zagorskih mlinaca/kruha, predenje na kolovratu, redenje vrhnja, faldanje nošnji, valjanje plafti, kuhanje sapuna, čehanje perja, ružđenje kukuruza, pletenje košara, riflanje, pečenje loparov, kovačija, stepanje hrži, klepanje kose, kopanje i struganje.

Dvije radionice

Bit će tu i tradicijsko – edukativne radionice u kojima će se izrađivati tradicijske igračake, našivavanje, vezenje i izrada etno nakita, zatim stare tradicijske igre (skakanje u vrećama, bacanje kamena s ramena, bacanje škornja, voženje tački, pajcanje, potezanje užeta), kutak za djecu (jahanje na poniju, stari ringišpil, domaće životinje, izrada praćke, luka i strijele). Održat će se i radionica krasopisa kroz program Niža kumrovečka pučka škola u Muzeju “Staro selo Kumrovec”.

Program KUD-ova

Nakon toga, u šatoru u Gotalovcu održat će se kulturno – umjetnički program u kojem će uz domaćine iz Udruge Gotali, nastupiti gosti iz Češke besede, KUD “Brekovica“ iz Bihaća, KUD “Julije Benešić“ iz Iloka, dječja tamburaška sekcija KUD-a Belec, ŽVS “Kušleci“ iz Konjščine, PD “Franjo Dugan“ iz Budinščine, dječji vrtić te “Bubamarac“ iz Budinščine. Pokrovitelji manifestacije su Općina Budinščina, Krapinsko – zagorska županija i Hrvatski sabor. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba