ZAGORSKI KRALJ PČELARSTVA JOŠ JE JEDNOM POTVRDIO SVOJU KVALITETU

Josip Krog treći puta zaredom šampion Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 25.11.2017. JJ

Josip Krog iz Štuparja treću je godinu zaredom šampion Ocjenjivanja i izložbe meda Krapinsko – zagorske županije. Ovogodišnja manifestacija bila je 16. po redu, a održana je u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici.

– Nema posebne tajne, važno je da se sve napravi na vrijeme, da pčelice izventiliraju vlagu. Tu je i česta izmjena sača, da unutra bude čim više mladih okvira, da ih stari ne ofarbaju jer onda dođe malo tamniji med. Za sada nisam razmišljao o povećanju proizvodnje, zbog svih drugih obaveza ne stignem. Pomaže mi gotovo cijela obitelj kada zatreba, a godišnje proizvedem i do tri – četiri tone, kada je dobra godina. Svoje proizvode uglavnom prodajem na kućnom pragu, a prodaja jako dobro vidi. Kada bih imao više, i to bih prodao – kaže pobjednik Josip Krog, koji osim šampionskog bagremovog, proizvodi i cvjetni, suncokretov i kestenov med.

68 uzoraka

Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo 68 uzoraka meda od 57 pčelara. Udruga pčelara Krapina dostavila je 21 uzorak, “Nektar” Konjščina 24 uzorka, “Gaj” Mače 11 uzoraka, Hrvatsko Zagorje Zabok četiri uzorka i “Kvirin Broz” Klanjec jedan uzorak.

Od 68 uzoraka meda, 25 uzoraka dobilo je zlatnu, 26 srebrnu, a 17 uzoraka brončanu medalju. Ove godine ni jedan uzorak meda nije isključen. Najviše jer bilo bagremovog meda, kojeg je Krapinsko – zagorska županija zaštitila posebnim žigom naziva” Bagremov med zagorskih brega”, a prema riječima krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, u tijeku je prva faza projekta za zaštitu naziva oznakom izvornosti na nacionalnoj razini.
– Neupitnom kvalitetom bagremov med iz Zagorja zaslužuje i europsku oznaku izvornosti, što će biti naš sljedeći korak – najavio je župan Kolar, dodajući da su zagorski pčelari kvalitetom svojeg meda već prepoznatljivi ne samo diljem Hrvatske, već i izvan njenih granica što potvrđuju i brojna priznanja.

Senzoričko ocjenjivanje meda održano je 23. listopada u prostorijama Krapinsko – zagorske županije. Za ocjenjivanje i izložbu meda prikupljaju se tri staklenke po uzorku meda. Jedna staklenka dostavlja se na Agronomski fakultet, gdje se provodi peludna analiza meda. Zatim se organizira organoleptičko ocjenjivanje meda, za koje se koristi druga staklenka meda, a treća staklenka se izlaže na svečanoj dodjeli diploma i proglašenju šampiona.

Dogovor udruga

Rezultati peludne analize zbrajaju se s organoleptičkom analizom, a uzorak meda s najvećim brojem bodova postaje šampionski med. Izložba se održava svake godine u drugoj općini ili gradu na području Krapinsko – zagorske županije, a sve prema dogovoru pčelarskih udruga.

Uz Krapinsko-zagorsku županiju, ocjenjivanje i izložbu je organizirao Savez pčelarskih udruga, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a manifestaciju je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba