U Donjoj Stubici održana 21. izložba Zagorje, trnac starih sorata voća

Najveći broj starih sorti voća, njih čak 52, posjeduje Ivan Pavlović iz Gornje Stubice, dok OPG Ptičar iz Poznanovca radi ukupno 44 voćne prerađevine

Objavljeno: 09.10.2017. AB

U organizaciji Udruge Stubička baština, u suradnji s OPG-om Katarine Ptičar iz Poznanovca i KUD-om Stubica te pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije i Grada Donja Stubica u Donjoj Stubici je otvorena tradicionalna županijska izložba “Zagorje, trnac starih sorata voća” te Dani starih sorata voća, prerađevina starih sorata voća i sjemena starih biljnih vrsta i sorata.

Sorte jabuka

Izložba je ove godine održana na novoj lokaciji, u novouređenom Domu kulture Donja Stubica uz prigodni program i radionicu cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća. Radionicu je vodio Ivan Pavlović iz Gornje Stubice koji i sam posjeduje zavidan broj starih sorti jabuka.
I ove godine Krapinsko-zagorska županija je dodijelila nagrade. Nagradu za najveći broj starih sorata voća osvojio je upravo Ivan Pavlović, koji posjeduje čak 52 sorte starog voća, najveći broj prerađevina starih sorata voća imao je OPG Ptičar iz Poznanovca i to 44. Za najbolje obrađenu temu izložbe (škole i vrtići) nagrada je pripala Etnografskoj grupi Škrinjica OŠ Donja Stubica, a za najljepši izložbeni prostor donjostubičkom vrtiću Bubamara. Najveći broj sjemena starih biljnih vrsta i sorti imala je Jadranka Blagec, dok su nagradu za tradicijski bakin kolač od starih sorata voća i njihovih prerađevina osvojile članice KUD-a Stubica, sa 17 vrsta kolača od voća. Predsjednica stručnog suda bila je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak.
Na otvorenju izložbe je uz prigodni program održana i radionica cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća. Okupljenima, među kojima je bio i načelnik Bedekovčine Darko Ban, se na otvorenju obratila i predsjednica Udruge Stubička baština Marija Krušelj.
Gradonačelnik Nikola Gospočić potvrdio je da u Donjoj Stubici njeguju tradiciju i zahvalio Mariji Krušelj, idejnoj začetnici projekta na svemu što je do sada učinila.

Stara zagorska hiža

– Mogu najaviti da će Grad Donja Stubica, Udruga Stubička baština i Krapinsko – zagorska županija krenuti u projekt Stare zagorske hiže, u sklopu kojeg ćemo imati i trnac ispunjen starim sortama voća. On bi trebao biti u sklopu osnovne škole i sigurno je da će dati dodatnu vrijednost turističkoj ponudi grada Donja Stubica“ – istaknuo je gradonačelnik Gospočić.
Izložbu je otvorio župan Željko Kolar koji je naglasio kako su zagorski trnaci skoro pa nestali te je najavio da će se kroz mjeru ruralnog razvoja osigurati sredstva za ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja žele saditi stare sorte voća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba