Porez na nekretnine koji bi se trebao uvesti od 1. siječnja sljedeće godine nailazi na sve veći otpor u javnost, a u prilog tome ide i peticija udruge poreznih obveznika “Lipa”, koju je do sada potpisalo više od 100.000 osoba, piše Dnevnik.hr.

– Ova brojka govori da je riječ o vrlo nepopularnom potezu. Kada smo u travnju krenuli s peticijom, ciljana brojka nam je bila skupiti 100 tisuća potpisa. Sada, kad smo prikupili više od toga, kad 100 tisuća ljudi nađe vremena da potpiše peticiju, radi se o dovoljno važnoj stvari da bi Vlada trebala razmisliti želi li ići s uvođenjem poreza na nekretnine – rekao je Davor Huić iz Udruge “Lipa”, dodajući kako je to pitanje posebno osjetljivo, budući da u Hrvatskoj gotovo 90 posto građana ima u svojem vlasništvu bar jednu nekretninu.

Peticija se nastavlja

Peticija se nastavlja do daljnjeg, a “Lipa” će, kada završe godišnji odmori premijera i ministara, zatražiti sastanak u Banskim dvorima, sa zahtjevom Vladi da odustane od uvođenja poreza na nekretnine.

– Koliko god da Vlada tvrdi da nije riječ o novom porezu, da će on biti samo zamjena za sadašnju komunalnu naknadu, činjenica je da je to novi namet. Porez je po definiciji nenamjenski, dakle sredstva prikupljena s tog naslova mogu se koristiti u bilo koju svrhu. S druge strane, komunalna naknada strogo je namjenski prihod – objasnio je Huić za Dnevnik.hr.
Inače, porez na nekretnine trebao bi obuhvatiti oporezivanje stanova, kuća, poslovnih prostora, garaža i gospodarskih objekata, ali i građevinskog zemljišta koje se koristi za poslovne svrhe, kao i onog koje je neizgrađeno, a nalazi se u prostoru predviđenom za gradnju.

300 milijuna kuna više

Prema procjenama države, od poreza na nekretnine jedinice lokalne samouprave trebale bi već u prvoj godini uprihoditi najmanje 300 milijuna kuna više nego od dosadašnjih 2,2 milijarde kuna. Porez bi u početku zamijenio postojeću komunalnu naknadu te porez na kuće za odmor, ali bi se u obračun ukalkuliralo i stanje nekretnine i godina izgradnje dok bi u drugoj fazi, početkom 2020. godine, Hrvatska dobila puni porez na nekretnine zasnovan na procjeni vrijednosti nekretnina. Prvi pokazatelji hoće li se to obistiniti, trebali bi se vidjeti već na jesen.