U Kumrovcu obilježen Dan antifašističke borbe

“Hrvatska je bila među prvim zemljama u kojima je došlo do organiziranog ustanka protiv nacizma i fašizma”

Objavljeno: 23.06.2017. Alen Brodar

U Kumrovcu je obilježen Dan antifašističke borbe, povodom kojeg je delegacija Krapinsko -zagorske županije, koju su predvodili zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, položila vijenac i zapalila svijeće ispred spomenika Josipa Broza Tita, pokraj njegove rodne kuće.

Moderna Europa

– Uloga antifašizma u novijoj europskoj povijesti iznimno je važna, a antifašistički pokret uvelike je odredio demokratsku budućnost moderne Europe. Hrvatska je bila među prvim zemljama u kojima je došlo do organiziranog ustanka protiv nacizma i fašizma, gdje je došlo do pridruživanja pokretu bez kojeg ne bi bilo današnje Europe, a koji je utkan u temelje moderne i demokratske Hrvatske. Prva antifašistička postrojba na hrvatskim prostorima, koja je tada bila i prva organizirana snaga otpora fašizmu, osnovana je 22. lipnja 1941. godine. Postrojba je bila mala, ali su je činili hrabri pojedinci koji su odlučili ustati i suprotstaviti se tadašnjem sustavu koji nije poštivao ljudske slobode i ravnopravnost.

Jednaka prava svima

Tragedija koju smo doživjeli u prošlosti treba služiti kao opomena koja će nas konstantno podsjećati na nužnost očuvanja društva u kojem se poštuju temeljne ljudske vrijednosti i u kojem svi imaju jednaka prava, bez obzira na spol, vjeru ili nacionalnost. Svim Zagorkama i Zagorcima te stanovnicima Krapinsko – zagorske županije čestitamo Dan antifašističke borbe – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba