Zaštićena biljna vrsta

Na šest ploha, osnovnoškolci prebrojali 423 jedinke kockavice

Objavljeno: 05.04.2017. mladenmandic

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije već desetu godinu provodi akciju prebrojavanja kockavice, ugrožene i strogo zaštićene vrste koja raste i u Zagorju. Kockavica je rasprostranjena na području srednje, sjeverne i istočne Hrvatske, na vlažnim livadama, u riječnim dolinama te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama.

Sudjelovale tri škole

Najveća koncentracija nalazišta je uz rijeku Krapinu, zatim uz Krapinicu te Horvatsku i Kosteljinu. Ove su godine u akciji sudjelovali učenici iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka, OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Konjščina. Kockavice su prebrojane na šest ploha veličine 25 četvornih metara na vlažnim livadama, na lokacijama Kaštel u Zaboku, u Zlatar Bistrici, na lokaciji uz željezničku prugu, Jertovcu i na lokaciji Stari grad u Konjščini. Sveukupno su na tim plohama prebrojane 423 jedinke kockavice te su utvrđene glavne prijetnje njihovom staništu.

Redovita košnja

Kockavici prijeti izumiranje zbog gubitka njenih prirodnih staništa – vlažnih livada, te iz Javne ustanove apeliraju na vlasnike livada i pašnjaka na kojima ona raste da obavljaju redovitu košnju, kako ne bi došlo do njezina zarastanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba