GRAD KRAPINA I KRAKOM

“Sve je više divljih odlagališta otpada, a uz organiziran odvoz krupnog otpada, tu je sada i novo reciklažno dvorište – koristite ga”

Objavljeno: 17.03.2017. Alen Brodar

U Gradu Krapini, potaknuti nesavjesnim bacanjem smeća i nerazvrstavanjem otpada, objavili su priopćenje na gradskoj stranici, kojim apeliraju na građane do porade na osviještenosti i brizi o okolišu.
– Nažalost, ponovno smo svjedoci da se na području Krapine nepropisno odbacuje otpad, kako u prirodi i uz javne ceste te u neposrednoj blizini naselja i stvaraju se novi divlji deponiji otpada. Također sve češće se nepropisno koriste eko-otoci. Grad Krapina je zadnjih deset godina uložio velike napore i financijska sredstva za sanaciju i čišćenje divljih deponija u prirodi i nekoliko godina nije bilo problema. Isto tako je uspostavljen i sustav odvajanja korisnog otpada, postavljeno je 19 lokacija eko-otoka i svim su domaćinstvima podijeljene plave kante za odvajanje papira i plastike “na kućnom pragu”. Registrirani su i ovlašteni zbrinjavatelji za prikupljanje azbesta, elektroničkog otpada, tekstila,… Dva puta godišnje redovno se provode akcije skupljanja glomaznog otpada i postavljaju kontejneri po naseljima. Upravo je započela akcija skupljanja u okolnim općinama, a u travnju 2017. godine se ista nastavlja na području Grada Krapine. Nekoliko godina je Grad Krapina sudjelovao u ekološkoj kampanji “Zelene čistka” u koju su bile uključene škole, udruge i građani. Sve je to u cilju osvješćivanja i brige o okolišu i zdravlju. Odlaganje otpada i gospodarenje otpadom je zakonska obaveza svih pojedinaca i pravnih osoba, gradova i općina, a također i obaveza prema EU, o čemu nas zadnjih mjeseci mediji učestalo obavještavaju. Unatoč tome, svjedoci smo da se u zadnje vrijeme učestalo krše propisi: u eko-otoke se nepropisno odlaže biološki i građevinski otpad, a otpad se odlaže u prirodu i tako je onečišćuje. Napominjemo da su za počinitelje koji odlažu nepropisno otpad u okoliš propisane visoke novčane kazne, a ako je nepoznati počinitelj isto treba očistiti jedinica lokalne samouprave, odnosno za naše područje Grad Krapina. Sve se to financira iz sredstava proračuna, iz novca svih građana, a koji bi mogli biti namijenjeni za bolju i korisniju namjenu. Stoga apeliramo na građane da čuvaju svoj okoliš, da se pridržavaju uputa o odlaganju i odvajanju korisnog otpada te da zovu ovlaštene zbrinjavatelje ako imaju poseban i građevinski otpad. Također apeliramo da, ako primijete nesavjesne počinitelje, isto mogu prijaviti u Grad Krapinu i to anonimno – istaknuli su u Gradu.

“Onečišćivač plaća”

Tim smo povodom razgovarali i s Katarinom Posilović, direktoricom Krakoma, pod kojim djeluje i nedavno otvoreno suvremeno reciklažno dvorište, koje građani još ne koriste u mjeri u kojoj bi trebali.
– Ovih smo dana, a posebno od početka ove godine, svjedoci silnih medijskih informacija o mjerama i postupcima koje je potrebno provoditi kako bi smanjili onečišćenje i stvaranje otpada. Nalažu nam to posebni propisi koji se tiču gospodarenja otpadom, a osnovni ciljevi preuzetih obveza jesu izbjegavanje i smanjivanje nastajanja otpada, oporaba otpada recikliranjem, ponovnom uporabom ili obnovom odnosno postupcima koji omogućavaju izdvajanje sekundarnih sirovina, zbrinjavanje stvorenog otpada na propisan način te sanacija otpadom onečišćenog okoliša. Moram ovdje posebno napomenuti da su sva načela preuzetih obveza temeljena na principu “onečišćivač plaća” – posjednik otpada snosi sve troškove mjera zbrinjavanja otpada, troškove gospodarenja otpadom kao i provedbu sanacijskih mjera zbog štete za okoliš koju je prouzročio stvoreni otpad – rekla je direktorica Posilović, dodajući da Krakom obavlja javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj te s navedenim JLS ima dugogodišnju poslovnu suradnju u pogledu gospodarenja otpadom koje obuhvaća zajedničko odlagalište otpada, zajedničko izgrađeno reciklažno dvorište, a ujedno su i osnivači trgovačkog društva Krakom d.o.o.
– Unatoč povećanim troškovima u provođenju propisanih mjera gospodarenja s otpadom, Krakom je od 1. siječnja ove godine smanjio cijenu usluge odvoza kućnog komunalnog otpada primjenom snižene stope poreza na dodanu vrijednost na tu javnu uslugu. Plaćanjem propisane cijene javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada korisnici imaju pravo i na odvoz odvojeno skupljenog korisnog otpada na “kućnom pragu” (plava kanta), predaju glomaznog otpada koji se odvozi dva puta godišnje u proljetnoj i jesenskoj akciji kao i besplatnu predaju korisnog otpada u zajedničkom reciklažnom dvorištu u Krapini. Provedbu mjera odvojenog prikupljanja korisnog otpada Krakom d.o.o. i jedinice lokalne samouprave na kojima obavlja tu komunalnu uslugu provodi još od 2013. godine podjelom “plavih kanti”, a u svim općinama izgrađeni su Eko otoci u kojima se odvojeno prikuplja iskoristivi otpad u propisanim kontejnerima za papir, staklo, PET ambalažu, tekstil i obuću kao i za otpadne baterije – objašnjava direktorica Posilović, osvrnuvši se kako je u siječnju ove godine s radom započelo i zajedničko reciklažno dvorište kao najznačajniji projekt gospodarenja otpadom s osnovnim ciljem odvojenog skupljanja i prihvata raznih vrsta iskoristivog otpada.

Besplatno odlaganje

– Radno vrijeme reciklažnog dvorišta prilagođeno je potrebama naših korisnika usluga pa se iskoristivi otpad može predati od ponedjeljka do petka od 7 do 18 sati, a subotom od 7 do 13 sati. Sve informacije o otpadu koju se preuzima mogu se dobiti i telefonom tijekom radnog vremena na broj 049/501-040 – napomenula je Posilović, podsjećajući da je ovih dana započela i proljetna akcija odvoza glomaznog otpada iz svih naselja na području općina na kojima Krakom djeluje, a od 6. ožujka započeli su odvoz u Đurmancu i Radoboju.
– Posebno ističemo da krupni (glomazni) otpad građani mogu tijekom cijele godine besplatno odložiti u reciklažno dvorište na lokaciji gospodarske zone u Krapini, Bobovje 52 F. S obzirom na sve naprijed navedeno nije na odmet naše građane podsjetiti, osobito u ovo pretproljetno vrijeme kad svi želimo očistiti životne prostore i okoliš, da razmisle prije odlaganja otpada da li je sve ono što se odbacuje zaista otpad. Stoga molimo: izdvojite korisne sastojke! Čak 85 posto otpada koji se stvori u domaćinstvu može se reciklirati a više od trećine ukupnog otpada iz domaćinstva je bio-otpad koji nije smeće, već visokovrijedna sirovina za proizvodnju komposta. Građani koji imaju uvjete za kompostiranje mogu korisno iskoristiti sav bio otpad i smanjiti količinu kućnog komunalnog otpada – zaključuje K. Posilović.
Inače, grad Krapina i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj prišle su izradi novih planova gospodarenja otpadom na svom području kojima bi se predvidjela i izgradnja neophodnih objekata za gospodarenje otpadom (sortirnica, kompostana i dr.) propisana Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i nacionalnom Planu gospodarenja otpadom, što je preduvjet za provedbu aktivnosti radi osiguranja potrebnih sredstava. U ostvarenju tih ciljeva neophodna je i potpora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te se, ističe direktorica Posilović, konstantno radi na pripremi uvjeta za prijave na predstojeće natječaje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba