Novac iz EU fondova

Desinićani u projektu “Veronika – ljubavni put legendi i činjenica”

Objavljeno: 13.11.2016. mladenmandic

Općina Desinić ušla je u projekt Interrega Slovenija – Hrvatska – “Veronika – ljubavni put legendi i činjenica”. Desinićani će projekt realizirati sa svojim hrvatskim partnerima Muzejima Hrvatskog zagorja, Zagorskom razvojnom agencijom, te slovenskim partnerima – općinom Laško, Pokrajinskim muzejem iz Celja i Razvojnom agencijom Kozjansko.

Desinićanima najviše novca

Vrijednost cjelokupnog projekta je 1.595.077,92 eura, a općina Desinić će od cjelokupnog kolača dobiti najviše novca – 378.068,50 eura. Načelnik Desinića Zvonko Škreblin sa svim partnerima u projektu, bio je ovog četvrtka u Pokrajinskom muzeju u Celju na potpisivanju ugovora o realizaciji projekta.
– Dobivenim novcem iz europskih fondova izgradit ćemo, urediti i asfaltirati parkiralište uz cestu prema Velikom Taboru na otkupljenoj parceli, tristotinjak metara ispod samih zidina Velikog Tabora. Parkiralište će imati kapacitet šest parkirališnih mjesta za autobuse i 55 parkirališnih mjesta za osobne automobile. Uz parkiralište napravit će se i javna rasvjeta te će se također urediti i okoliš oko parkirališta. Kad se sve završi, posjetitelji više neće moći automobilima dolaziti ispod samih zidina Velikog Tabora – rekao nam je načelnik Desinića Zvonko Škreblin.

Stolovi, klupe, putokazi…

Uz parkiralište, dobivenim novcem uredit će se i 7,5 kilometara pješačke staze od Desinića prema Dvorcu Veliki Tabor. Pješačka staza, za ljubitelje rekreacije. činit će dio tzv. Taborskog prstena. Počet će u samom središtu Desinića, te će ići bregima prema Osredeku Desinićkom, odnosno prema 150 godina staroj lipi, zatim kroz Desinić Goru, Košničku Goru, odnosno kroz Mačkov Jarek, prema Velikom Taboru. U povratku posjetitelji će se cestom spustiti prema novoizgrađenom parkiralištu, na križanju će ići prema Grešnoj gorici, da bi se ponovo vratili u središte Desinića. Dio pješačkog puta ići će sadašnjim asfaltiranim dionicama ceste, a dio zapuštenog puta će se očistiti, proširiti na širinu od oko dva metra i pošljunčati, a na nekim dijelovima postavit će se i kamene kocke. Na nekoliko mjesta uz pješačku stazu postavit će se i stolovi i klupe za odmor, koševi za smeće te informativne i orijentacijske table, kao i putokaz kako bi posjetitelji u svakom trenutku znali gdje se nalaze – rekao nam je desinićki načelnik Škreblin.



PROMIDŽBA PROJEKTA

Tiskat će se i suveniri s motivima Tabora i Veronike Desinićke

Desinićki načelnik Zvonko Škreblin rekao nam je ni kako će se u sklopu cijelog projekta poraditi i na promidžbenom dijelu na izradi promotivnih artikala i to tiskanjem promidžbenih materijala, letaka, suvenira, dekica i ostalih promidžbenih rekvizita s motivima Velikog Tabora i likovima Veronike Desinićke i mladog taborgradskog grofa Fridriha Celjskog. Bit će također uređen i promotivni info kiosk u kojem će se posjetitelji moći fotografirati.



MUZEJIMA HRVATSKOG ZAGORJA GOTOVO 300.000 KUNA

Financira se opremanje multimedijalne dvorane i Veronikin festival

Kako nam je rekla v.d ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec, u okviru projekta “Veronika – ljubavni put mitova i činjenica”, Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor prijavili su osim promotivnih aktivnosti (on-line kampanja, promotivni materijali) i kulturno – turističku manifestaciju Veronikin festival kao i investiciju u opremanje multimedijalne dvorane u Dvoru Veliki Tabor. U sklopu projekta, Muzeji Hrvatskog zagorja dobit će 294.886,60 eura, dok će Zagorska razvojna agencija dobiti 93.852,65 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba