10. Sajam pri Starom gradu

Srednjovjekovna priča koja je Konjščinu predstavila kao jedan od bisera zagorskog turizma

Objavljeno: 07.05.2016. Jelena Jazbec

Srednjovjekovni viteški vojni tabori, izložbeni štandovi, pucnjevi kuburaških udruga, streličarski turnir i nastupi srednjovjekovnih plesnih skupina – jednom riječju, jubilarni 10. konjščinski “Sajam pri Starom gradu“, otvoren danas pokraj utvrde iz 15. stoljeća, koja je u povijest ušla kao mjesto gdje se 1545. godine dogodila najveća bitka s Osmanlijama u Hrvatskom zagorju.

Upravo u spomen na taj događaj, žitelji općine Konjščina već desetu godinu zaredom organiziraju ovaj raskošan, iznimno posjećen Sajam, turistički biser koji u sve krajeve Hrvatske prenosi snažnu poruku o turističkom potencijalu cijelog Hrvatskog zagorja.

– Da, ovo je zaista turizam. Sadržaj koji će privući turiste u destinaciju. Naravno da se kroz jubilarnu desetu godišnjicu vidi da je to jedan kontinuitet i da su turisti već na neki način prepoznali ovakve događaje. Ministar Anton Kliman prije mjesec dana je posjetio našu županiju i moram reći da je oduševljen našom Bajkom na dlanu, koja se brendira već dugi niz godina – rekla je prilikom otvorenja pomoćnica ministra turizma Martina Jantol.
Prisustvovali su i zamjenik ministra zaštite okoliša Mario Šiljeg, zamjenica župana Jasna Petek, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je Sajam i službeno otvorio.

Prisjećanje povijesti

Konjščinski načelnik Mirko Krznar istaknuo je značaj koji Sajam ima za njega osobno, ali i za sve žitelje općine.
– Ovo prisjećanje povijesti znači jako puno za sve nas, prvenstveno zato što ljudi koji vjeruju u svoju povijest, vjeruju i u svoju budućnost. Mi u Konjščini samo uvjereni da su naši preci bili borci za demokraciju i za opstojnost hrvatskog naroda na ovom području, zato i mi u budućnosti ovaj prostor općine Konjščina vidimo kao jednu instituciju koja će omogućiti našim budućim naraštajima da ovdje ostanu i žive bolje nego što se živjelo prije. Kroz priču o Starom gradu namjeravamo razvijati turizam i poljoprivredu i sve ostale grane gospodarstva i mislim da je upravo ovo područje Bogom dano da možemo razvijati sve što smo zamislili – rekao je Krznar.
U tu svrhu, Općina namjerava realizirati projekt vrijedan 10 milijuna eura, pritom računajući na novčanu pomoć iz europskih fondova, ali i na pomoć županije i države.
Na ovogodišnjem Sajmu predstavilo se jedanaest viteških društava iz Gornje i Donje Stubice, Karlovca, Orahovice, Svetog Ivana Zeline, Varaždina, Đurđevca, slovenskog Bleda, Senja, Koprivnice i Konjščine. Nastupila su i plesna društva iz Oroslavja i Konjščine kao i Ženska vokalna skupina “Kušlec“ i Klapa “Bistrica“. Posjetitelje su animirali žongleri i artisti, a događaj su uveličali i članovi kuburaških udruga iz Marije Bistrice i Lobora.

Edukacija mladih

Radivoj Miladinović jedan je od osnivača, a ujedno i predsjednik Viteškog reda sv. Nikole iz Varaždina, udruge osnovane 2011. godine, čiji je cilj promocija hrvatske srednjovjekovne povijesti i kulture, koji nam je otkrio kako se u njemu rodila ljubav prema oživljavanju srednjovjekovnog života.
– Pošto sam u mirovinu otišao relativno mlad, morao sam nešto napraviti. Neću valjda doma sjediti i piti gemište, gledati televiziju i živcirati se. Zato sam se učlanio u Streličarski klub “Cekin“ i počeo streličariti. To mi je odmalena bio gušt. Onda je nas nekoliko iz streličarskog kluba i nas nekoliko branitelja došlo na ideju da osnuje udrugu koja će promovirati našu nacionalnu povijest. Danas ne djelujemo samo u Hrvatskoj, nego putujemo i izvan domovine i u svim krajevima trudimo se promovirati slavnu hrvatsku povijest – rekao je Radivoj, koji svoje streličarsko umijeće danas prenosi na mlađe generacije upravo na sajmovima srednjovjekovne tematike.
Branimir Dolenec iz Koprivnice odabrao je ponešto drugačiji način edukacije mladih. Na jednom od štandova konjščinskog sajma predstavio je svoju slikovnicu “Koprivkov svijet“.
– Ova knjiga govori o dječaku Koprivku koji upadne u crnu rupu i nađe se na renesansnom festivalu. Ondje upoznaje djevojčicu Dunju, s kojom nastavlja put kroz crnu rupu i počinje upoznavati hrvatsku povijest i kulturu kroz priče i legende – otkrio nam je Branimir, koji kao izlagač sudjeluje na brojnim sličnim sajmovima.
A među bogatom ponudom na štandovima, osim slikovnica, bilo je i srednjovjekovjekovnog nakita, mačeva, sjekira, lukova i strijela. Tijekom dana, održane su prigodne predstave i radionice za djecu, a vrhunac programa bit će u večernjim satima, kada će se održati scenski prikaz Bitke kod Konjščine i vatreni spektakl.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba