Opasno fotografiranje

U dvije godine, zbog ekstremnih selfija poginulo 49 ljudi

Objavljeno: 05.05.2016. Jelena Jazbec

Nemamo li svi barem jednog prijatelja ili člana obitelji kojeg pratimo na nekoj od društvenih mreža, na kojoj nas svakodnevno bombardira – selfijima? Ovaj trend fotografiranja toliko je popularan da se o njemu zna već gotovo sve, no jeste li znali da je od 2014. godine zbog selfija poginulo 49 ljudi?

Muškarci skloniji riziku

Rezultat je to istraživanja Zacharyja Crocketta iz Priceonomicsa, koji je proučavao novinarske priče iz raznih dijelova svijeta, i tako došao do novih spoznaja o selfiju kao uzročniku smrti.

Rezultati njegova trogodišnjeg proučavanja novinarskih objava pokazuju kako je u ukupnom broju poginulih bilo 13 žena i 36 muškaraca. Čak 27 posto poginulih imalo je 21 godinu, a među poginulima nije bilo mlađih od 14 niti starijih od 32 godine. Iako su žene sklonije fotografiranju, iz ovih statističkih podataka jasno je vidljivo kako su muškarci skloniji preuzimanju rizika i češće teže za ekstremnim fotografijama.
16 smrti bilo je uzrokovano padom s visine, 14 smrti dogodilo se zbog utapanja, osam smrti bilo je vezano uz vlakove, a četiri su uzrokovali pucnjevi iz pištolja. Preostali uzročnici su granate, zrakoplovne nesreće, automobilske nesreće i životinje.

Društvene mreže

Crockett je također otkrio kako je Indija zemlja u kojoj se dogodilo najviše spomenutih nesreća, čak njih 19. Jedan od glavnih uzroka bilo je utapanje. Na drugom i trećem mjestu nalaze se Rusija i SAD.
Crockett je na kraju svoga istraživanja naglasio kako selfie sam po sebi nije opasan, ali uzrokuje gubitak koncentracije i odvraća pozornost, što može imati fatalne posljedice. Veliki utjecaj imaju društvene mreže, kao platforma koju mladi koriste za samopromociju i postizanje popularnosti, a upravo su u ekstremnim selfie fotografijama snimljenima u po život opasnim situacijama pronašli svoj način privlačenja pažnje.


Primjeri bizarnih selfie nesreća:

Prilikom fotografiranja, 19-godišnja djevojka spotaknula se i pala s 20. kata zgrade na Filipinima, te preminula od posljedica pada.

Mladić je želio snimiti selfie na vrhu teretnog vagona, kada je poginuo od strujnog udara.

21-godišnji Meksikanac slučajno se upucao u glavu kada je pokušavao snimiti selfie s pištoljem.

Pilot Cessne uzrokovao je pad zrakoplova i usmrtio sebe i još jednog putnika, nakon što je uslijed snimanja selfija izgubio nadzor nad zrakoplovom.

Dvojica ruskih tinejdžera izgubili su život kada su se na gorju Ural željeli fotografirati s granatom koja je eksplodirala.

Od posljedica uboda bika u vrat preminuo je muškarac koji je pokušao snimiti selfie trčeći ispred bikova na poznatom festivalu u Španjolskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba