Berbom u vinogradu obitelji Gorupić u Plemenšćini, službeno obilježen početak ovogodišnje pregradske manifestacije 'Branje grojzdja'

Tajanstveni grozd ubrala načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković: “Počelo je, veselo je, pozivamo sve da u sljedećih tjedan dana posjete Pregradu”

Objavljeno: 18.09.2021. Alen Brodar

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković ubrala je ‘tajanstveni grozd’ u berbi grožđa kod obitelji Gorupić u Plemenšćini, kojem je obilježen početak ovogodišnje pregradske manifestacije ‘Branje grojzdja’. Prva je načelnici Jureković čestitala zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, koja joj je bila najbliža.

Z brega na breg

– Naša središnja manifestacija se tradicionalno zadnjih nekoliko godina otvara branjem u jednom od pregradskih vinograda. Tradicija je dugi niz godina bila malo zanemarena, odnosno koncept je bio okrenut, međutim, 2017. godine odlučili smo to vratiti jer se 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je manifestacija nastala, prvo bralo po trsjima. Trudimo se svake godine seliti ‘z brega na breg’, iz trsja u trsje, stoga smo ove godine u Plemenšćini. Kruna ove berbe je dakako potraga za tajanstvenim grozdom, a čitave manifestacije povorka beračica i berača s kolima, konjima, zapregama, u narodnim nošnjama te uprizorenjem običaja, kako se iz trsja nakon što se pobere ide u klet veseliti, što će se održati sljedeće nedjelje – kazala je direktorica Turističke zajednice područja ‘Srce Zagorja’, Karolina Hostić.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj nadovezao se kako ne čudi što je ovogodišnja manifestacija počela upravo u vinogradu Dušana Gorupića i njegove obitelji, koji je berače i službeno pozvao u berbu.

– Plemenšćina je zasigurno najvinorodniji kraj na području Pregrade, ali i čitave Krapinsko – zagorske županije, ovdje uistinu ima sjajnih vinara te se ovo mjesto samo po sebi nameće kao jedan od izbora za berbu kojom otvaramo manifestaciju ‘Branje grojzdja’. Ove godine smo kod obitelji Gorupić kojoj ovom prilikom zahvaljujem. Išli smo u berbu, otvorili manifestaciju i veselo je, stoga poziv svima da kroz idućih tjedan dana dođu u Pregradu na brojne kulturne, zabavne i mnoštvo sportskih sadržaja te da, naravno, uživaju u našoj eno i gastronomskoj ponudi – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je  da se vraćaju polagano svi oni dijelovi manifestacije koji su ju i činili ovako poznatom.

Najveći napredak

– “Branje grojzdja“ je svečanost u Zagorju, tradicija na koju smo mi jako ponosi i do koje puno držimo. Ovdje, u ovom dijelu Pregrade je jedan od najboljih krajeva za sadnju vinograda u Krapinsko-zagorskoj županiji i kao što vidite, kraj je prožet našim zagorskim kletima. Imaju stvarno odlična vina i dugu tradiciju. Manifestacija “Branje grojzdja“ je jedna od manifestacija koja privlači ljude i iz ostalih dijelova Hrvatske u Zagorje, jer oni nemaju takvu tradiciju i takav odnos prema berbi grožđa. Tako se pune dodatni kapaciteti privatnog smještaja, ali isto tako naših hotela i toplica. Vjerujem da će i ove godine biti tako – rekao je Kolar te dodao da ga posebno veseli kvaliteta vina na području Krapinsko-zagorske županije. – Posljednjih 20-ak godina nema regije, odnosno županije u Hrvatskoj koja je toliko napredovala u kvaliteti vina i to stalno ponavljam, da regija u kojoj proizvodite pjenušce, ledene berbe, da je to vinska regija i dokaz tome su naši vinari. Gdje god se pojave, na bilo kakvim izložbama, sajmovima vina, uvijek dobivaju visoke ocjene i zlatne medalje. Jedino što još moramo napraviti, je na neki način dodatno ih motivirati, da kroz financijsku omotnicu, odnosno kroz europske fondove i kroz naše programe ruralnog razvoja, potičemo novu sadnju i to po mogućnosti autohtonih sorti jer, Svetokriška bjelina, Krapinska bjelina, Sokol, to su naše autohtone sorte, nema ih nigdje drugdje u Hrvatskoj, niti u Europi, stoga sljedećem razdoblju trebamo staviti naglasak upravo na to – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba