Župani sjevernih hrvatskih županija postali su članovi Koordinacijskog vijeća za izradu Strategije industrijske tranzicije, koje je osnovalo ministarstvo

U sljedećih sedam godina na sjeveru RH najviše će se ulagati u uslužni sektor, zdravstvenu industriju, sektor zelenog rasta, pametnu i automobilsku industriju

Objavljeno: 30.06.2021. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, uz druge župane sjeverne Hrvatske, član je Koordinacijskog vijeća za izradu Strategije industrijske tranzicije, koje je u utorak osnovalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
Naime, cilj Europske unije je do 2030. godine postići uravnoteženi teritorijalni razvoj, koristeći raznolikost regija Europe. Regije u industrijskoj tranziciji imaju potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti, koristeći šanse koje nude globalni mega trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanje produktivnosti.

Kohezijska politika

Kohezijska politika 2021. – 2027. omogućit će državama članicama i njihovim regijama da postignu industrijsku tranziciju na sveobuhvatan i fleksibilan način, kroz ‘Place based’ pristup ulaganjima temeljem pametne specijalizacije te zelene i digitalne tranzicije. Pokretanjem postupka izrade strategije industrijske tranzicije za regiju Sjever, odabrani su prioriteti gospodarstva, odnosno gospodarske grane u koje će se u narednih sedam godina ulagati. Na sastanku održanom u utorak, Koordinacijsko vijeće usuglasilo je da će se kroz daljnji proces strateškog planiranja razraditi modeli i strategija ulaganja u sljedeće sektore: uslužni sektor visoke dodane vrijednosti (turizam, IKT, kreativne industrije), zdravstvena industrija (farmaceutika, medicinska oprema, zdravstveni te spa & wellness turizam), sektor zelenog rasta (tehnologije za OIE i zaštitu okoliša, zelena gradnja), pametna industrija (Dual use, ICT rješenja za industriju 4.0 – robotika, IoT, AI, Big Data) i automobilski sektor (električna mobilnost, proizvodnja auto dijelova – uključujući proizvode od kože).

Potpora poduzetnika

U narednom periodu radne skupine će, uz potporu ‘leadership’ grupa koje predstavljanju poduzetnici, izraditi okvir ulaganja koji će dovesti do veće apsorpcije sredstava fondova Europske unije, koji će gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije pozicionirati na karti globalne konkurentnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba