PROJEKT ReCeZa: Učenici ugostiteljsko - turističke struke iz SŠ Zabok i škola iz Preloga, Varaždina i Bjelovara sudjelovali na specijalističkim radionicama kroz učenje temeljeno na radu

Učenici se upoznali sa specifičnim uvjetima koji se traže u njihovoj struci, ali i dobili uvid u poslovanje jednog velikog kompleksa kao što su Terme Tuhelj u svim segmentima

Objavljeno: 29.06.2021. Alen Brodar

U okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, učenici ugostiteljsko – turističke struke Srednje škole Zabok i partnerskih škola iz Preloga, Varaždina i Bjelovara, od 21. do 26. lipnja sudjelovali su u Termama Tuhelj na specijalističkim radionicama kroz učenje temeljeno na radu.

Na edukacijama je sudjelovalo 12 učenika – Ana Majhen, Lorena Turk, Sanela Matiša, Klara Frljužec, Karolina Škudar, Ana Čukman, Tena Novosel, Dijana Ignac, Izabel-Leona Kolman, Fran Slamek, Domagoj Franjević i Emanuel Hržić Vlahek.Iz svake je škole bilo po troje učenika u pratnji nastavnice Nevenke Bosilj iz Gospodarske škole Varaždin te mentoriranje i podršku koordinatorice projektnih aktivnosti Renate Tršinski, nastavnika kuharstva Tomislava Vranića, voditelja Centra Andreja Ivanova i voditeljice projekta Branke Kralj.

Radionice i programi

Domaćini Ljetne škole – Terme Tuhelj, pružili su logističku podršku u vidu smještaja, prehrane i korištenja dodatnih sadržaja Termi, ali i mogućnosti sudjelovanja u svim segmentima ugostiteljsko – turističkog radnog procesa u svim djelovima turističkog kompleksa. Tako su učenici imali priliku upoznati se sa svim prostorima, sadržajima i ponudom Hotela Well, Kampa, Glampinga, Dvorca Mihanović, SPAeVita programa te Vodenog planeta, a zaposlenici Termi pripremili su i održali nekoliko zanimljivih i specijalističkih radionica vezanih uz ugostiteljske sadržaje i ponudu, kao što su kulinarske radionice i priprema jela za pansionske goste, integralni sustav posluživanja obroka, prezentacija jela kroz komunikaciju s gostima, radionice barskih mješavina, ili pak zanimljivi programi s predstavnicima Podravke.

Od vlasnika OPG-a Trs obitelji Sever iz Klanjca doznali su obiteljsku priču o vinima i autohtonoj klanječkoj sorti grožda Sokol. Turističku priču uživo doživjeli su u jedinstvenom muzeju na otvorenom – Staro selo Kumrovec, zatim su prošetali stazom među krošnjama u zaštićenom krajobrazu Zelenjaku te se upoznali i s ostalim atrakcijama u okruženju.

Upravljanje karijerom

– Kroz aktivnost učenja temeljenog na radu, željelo se učenicima pokazati specifične uvjete i zahtjeve koji se traže u ugostiteljsko turističkoj struci, ali i uvid u poslovanje ugostiteljsko – turističkog kompleksa kapaciteta poput Termi Tuhelj u svim segmentima. Razvojem svoje karijere učenici mogu upravljati na razne načine, što im je prezentirala naša bivša učenica THK programa Ivana Osrečak, koja je nakon srednjoškolskog obrazovanja odabrala Fakultet menadžmenta u turizmu i ugostiteljstvu, a potom je odradila nekoliko godina i stekla praksu u gospodarskom okruženju da bi se ove školske godine pridružila timu ugostiteljsko turističke struke Srednje škole Zabok – istaknula je Branka Kralj iz Srednje škole Zabok, voditeljica projekta ReCeZa.

Nastavak učenja temeljenog na radu i škole za život u ugostiteljstvu i turizmu u okviru spomenutog projekta nastavlja se početkom naredne školske godine raznim natjecanjima u struci, kao i studijskim putovanjima, gdje će se učenici opet moći upoznati sa sličnim ugostiteljsko-turističkim kompleksima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pri odlasku, učenici su odrađuju i evaluacijske radionice, komentiraju svoje sudjelovanje u ljetnoj školi te daju prijedloge i sugestije za buduće takve aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba