Objavljena pravomoćna presuda

Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna

Objavljeno: 08.06.2021. zagorjeinternational

Ratku Mladiću, ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba, potvrđena je doživotna kazna.

Radi se o pravomoćnoj presudi koju je u Haagu objavilo peteročlano Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT).

Na početku termina za izricanje bilo je tehničkih problema pa je odmah zatražena pauza. Problemi su otklonjeni i krenulo je izricanje. Sutkinja je pitala Mladića čuje li ju što je i on potvrdio.

Usmeni sažetak nije službena presuda, rekla je sutkinja, ona će biti podijeljena pismeno, u povjerljivom i redigiranom izdanju.

– Mladić je bio član JNA i imao je niz položaja u vojsci bivše Jugoslavije. Bio je zapovjednik vojske Republike Srpske. Optužen je za 11 točaka za genocid, zločine protiv čovjelnosti i kršenje običaja pravila ratovanja za zločine počinjene i BiH – rekla je sutkinja.

– Raspravno vijeće oslobodilo ga je od prve točke genocida Muslimana i Hrvata u određenim općinama BiH. Osudilo ga je za genocid, progon, istrebljivanje, deportaciju, nehumano postupanje, ubojstvo, teror, uzimanje talaca – dodala je. 

Podsjetimo, prije četiri godine Mladić je proglašen krivim za najteže zločine tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uključujući genocid u Srebrenici, i tada je osuđen na doživotni zatvor. No, na tu su presudu žalbu uložili i tužiteljstvo i obrana.

Najnovije po kategorijama

ŽELIMO ZADRŽATI MLADE NA NAŠIM BREGIMA: “Lobor će uskoro dobiti vrtić i kulturni centar, a otkupit ćemo i zemljište za uređenje sportskog centra”

OPĆINA I ŽUPA LOBOR SUTRA SLAVE SVOJ DAN: Tim povodom, razgovarali smo s načelnicom Ljubicom Jembrih, koja je dobila povjerenje građana za drugi mandat na čelu općine

ŽELIMO ZADRŽATI MLADE NA NAŠIM BREGIMA: “Lobor će uskoro dobiti vrtić i kulturni centar, a otkupit ćemo i zemljište za uređenje sportskog centra”

Objavljeno: 25.07.2021. jelenajazbec

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter