PLENKOVIĆ POTVRDIO: Hrvatska kupuje 12 višenamjenskih borbenih aviona, francuskih Rafala

“Ponosan sam, to činimo s poštovanjem prema našim braniteljima. Hrvatska mora biti u stanju učinkovito zaštititi svoj teritorij, a ako treba, i obraniti teško stečenu slobodu”

Objavljeno: 28.05.2021. zagorjeinternational

Međuresorno povjerenstvo temeljito je evaluiralo ponude SAD-a, Švedske, Francuske i Izraela, podsjetio je, a Vlada je ocijenila da je ponuda Francuske najbolja, potvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH.

– Donijeli smo odluku o 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafala – 10 jednosjeda i dva dvosjeda. Izabran je višenamjenski borbeni avion najnovije generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Jedini je od četiri ponuđenih koji ima mogućnost nadzvučnog superkrstarenja, može podnijeti najviše tereta – 9,5 tona i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim – predstavio je Plenković, dodavši kako Hrvatska dobiva ove avione u najnovijem standardu  F3-R, uvedenom 2018. godine, čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe.

– U današnjem sve nestabilnijem svijetu, Hrvatska mora biti u stanju učinkovito zaštititi svoj teritorij i granice, nadzirati svoje nebo i more, osigurati svoju stabilnost, svoju energetsku neovisnost, a ako treba i obraniti teško stečenu slobodu. A nakon što su zadnjih 15 godina prošle Vlade to propustile učiniti, mi danas donosimo povijesnu odluku o nabavci višenamjenskoga borbenog aviona. Ponosan sam na to i to činimo s poštovanjem prema našim braniteljima – poručio je i podsjetio kako je na današnji dan prije 30 godina ustrojena Hrvatska vojska.

Dodao je kako sadašnjim MIG-ovima vijek istječe 2024. godine. 

– Novim višenamjenskim borbenim avionima, kojim ćemo zamijeniti MIG-ove, očuvat ćemo sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i osigurati djelotvorniju zaštitu hrvatskog suvereniteta – zaključio je Plenković. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba