Predsjednik HNS-a Čuraj pozvao SDP da se ogradi od "uvredljive kampanje" kakvu vodi njihov kandidat za načelnika Gornje Stubice Škvorc, a građane je pozvao da daju glas dosadašnjem načelniku Krizmaniću (HNS):

“Izaberite kandidata koji brine za napredak općine, a ne onoga koji brine samo za svoj posao – jer mi ne bismo ni imali protukandidata da je Škvorc po zakonu mogao ostati zamjenik”

Objavljeno: 27.05.2021. zagorjeinternational

– Znakovito, okupili smo se ispred Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici da svi skupa pružimo potporu našem Jasminu Krizmaniću, dugogodišnjem načelniku i ponovno kandidatu za još jedan mandat na čelu Općine, dobrom duhu Gornje Stubice, čovjeku koji je donio jako puno dobroga u svoju općinu – rekao je predsjednik zagorskog HNS-a Robert Šplajt na posljednjoj press konferenciji uoči nedjeljnog drugog kruga lokalnih izbora, u kojem će se aktualni gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić, kandidat koalicije HNS i Reformisti, boriti protiv svojeg dosadašnjeg zamjenika Vladimira Škvorca, kandidata SDP-a i HSU-a. Krizmanić je u prvom krugu izbora osvojio 46,87 posto, a Škvorc 37,64 posto glasova.

– Neki dan smo naglasili da smo treća snaga na zagorskoj političkoj sceni i kod toga stojimo, iako nekima to nije jasno, pa ću ponovno ponoviti – imamo 35 općinskih i gradskih vijećnika, dva županijska vijećnika, siguran sam, dva načelnika te nekoliko predsjednika općinskih i gradskih vijeća. Time je potvrđena naša snaga i da smo treća opcija u Zagorju. Siguran sam i da građani prepoznaju našu umjerenu i dobru politiku za budućnost te da ćemo mi na terenu kao ekipa to i dokazati i ispuniti njihova očekivanja. HNS je po prvi puta s koalicijskim partnerom, Narodnom strankom Reformisti, izašao na izbore samostalno i jako smo zadovoljni svojim rezultatom – kazao je uvodno predsjednik HNS-a KZŽ Robert Šplajt, a onda se osvrnuo i na dosadašnji tijek kampanje u Gornjoj Stubici, za koju kaže da je, nažalost, izuzetno prljava, i to od strane Krizmanićeva protukandidata.

– To nije u redu, a to nije ni politika koju provodi HNS i koju zaslužuju građani Gornje Stubice i Krapinsko – zagorske županije. Umjesto da se bavi svojim programom i radom, Vladimir Škvorc bavi se nečime što nije istina i blaćenjem nečeg što je do jučer podržavao i čime se navodno ponosio. Do prije nekoliko mjeseci bio je član HNS-a, koji je naglašavao da je HNS Gornje Stubice jedna od najjačih organizacija stranke, ne samo u županiji, nego i u Hrvatskoj, a sada pljuje po načelniku, po HNS-u te po svim projektima za koje je digao ruku i koje je podržavao. Uistinu ne vidim razloga da se pljuje po najvećem projektu u Gornjoj Stubici, po izgradnji vrtića kojeg građani ovdje nikad nisu imali, a siguran sam, svi su za to digli ruku i na njega su Gornjostubičanci izuzetno ponosni, jer to je jedna od demografskih mjera koja zadržava ljude u ovom kraju i s kojom se počinje daljnji razvoj. Stoga još jednom puna potpora Jasminu Krizmaniću i siguran sam da će u nedjelju s velikom prednošću slaviti i da će on biti taj koji će ući u svoj treći mandat, jer Gornja Stubica ga treba za sve velike projekte koje je najavio i koje će napraviti. Siguran sam da Gornja Stubica s njime ima odličnu budućnost – zaključio je Šplajt.
U Gornjoj Stubici je podršku Krizmaniću dao i predsjednik stranke Stjepan Čuraj.

“Nemojte nasjesti”

– Drago mi je što sam ovdje malo češće nego svi predsjednici zajedno do sada, a to nije slučajno, što sam rekao i pred prvi krug izbora. Sigurno je da je novi početak HNS-a ovdje pao na plodno tlo, građani su to prepoznali i mnogi koji su nas otpisali, sada vide da HNS itekako ima perspektivu, što pogotovo pokazuje rezultat koji smo ostvarili ne samo ovdje, nego diljem Hrvatske, a posebice na sjeveru. Došao sam pozvati građane da izađu na drugi krug izbora jer je važno da daju podršku dosadašnjem načelniku. Mislim da je ono što se napravilo u posljednja dva mandata, daleko više nego što se napravilo ukupno do tada i da je to jedna politika razvoja, politika projekata i dobrobiti za općinu, a ne za sebe. Zašto kažem ne za sebe? Zato što će žitelji Gornje Stubice u nedjelju birati između kandidata koji idu u kampanju s dvije različite brige. Jedan, koji stoji ovdje kraj nas, ide u kampanju s brigom za svoje mjesto i budućnost općine, a drugi s brigom za svoj posao. Da budemo apsolutno jasni – mi danas ne bismo imali protukandidata da je ostao stari Zakon prema kojemu je on mogao biti zamjenik. Mislim da je to svima jasno. Ono što me čudi i što kao predsjednik stranke i očekujem, jest da se vodstvo SDP-a ogradi od ovakve kampanje jer ja vjerujem da bi se njihovo novo – staro vodstvo, od gospodina Kolara do Hajdaša Dončića, te predsjednika stranke za kojeg mislim da nije ni upoznat s time, ali oni jesu, barem bi trebali biti, trebalo distancirati od ovakvog načina kampanje jer ja vjerujem da to nije SDP kakav oni žele. Sve drugo bi bilo izuzetno licemjerno od njih. Jer negdje se osuđuje ovakav način, a s druge strane, ako tebi to možda znači koji glas, ti ćeš to prešutno podržavati. Zato vjerujem da će se oni vrlo brzo distancirati od ovakvog načina kampanje, brojanja krvnih zrnaca, napada na obitelj i na osobe, nasuprot projektima i rezultatima koje je do jučer i sam protukandidat podržavao i na njima radio. Zato ponavljam, u nedjelju birajte brigu za daljnji napredak općine Gornja Stubica, a ne brigu pojedinca za njegov posao – zaključio je Čuraj.
Potpredsjednik zagorskog HNS-a Anđelko Ferek – Jambrek je istaknuo da, da sumnjaju u Krizmanića, ne bi ni bili u Gornjoj Stubici i ne bi mu dali podršku.

– Zato sve to što se događa u Gornjoj Stubici, ne znam ni kako bih to nazvao, a da budem fin, nije fer i nije korektno. Dolaskom Jasmina za načelnika i njegove ekipe, općina je u pravom smislu procvala, a sada neki rade sve da bi to omalovažili. Prije nekoliko mjeseci naš je Vladek bio s nama, bili smo svi super, najbolji, a sad odjednom nitko ništa ne valja. Pozivam sve birače Gornje Stubice da daju glas Jasminu Krizmaniću, jer to što on govori je istina i budućnost. I ja sam bio zamjenik župana pa nisam vodio prljavu kampanju. Čitam neki dan, kaže kolega, bivši zamjenik – Gledajte čuda, Općina Gornja Stubica se zadužila za vrtić. Pa i Županija se zadužila za sve kapitalne projekte. Za dvoranu u Zlatar Bistrici, za dvoranu u Đurmancu, za inkubator, pa što? Pravi gospodar planira dugoročno, zna koliko se općina, grad ili županija može zadužiti i može to “hendlati” i u krivu je svatko tko misli drugačije, iako smatram da ništa ne misli, jer da imalo misli, ne bi to rekao. Kada vam netko da 7,5 ili osam milijuna kuna bespovratnih sredstava, vi imate samo dvije opcije. Ili to uzeti, zadužiti se i napraviti vrtić, i to vrhunski vrtić, među boljima u Krapinsko – zagorskoj županiji i među većima u županiji, s većim brojem djece, ili se jednostavno zahvaliti i ne prijaviti projekte. To su demagogije, priče za malu djecu i to djecu koja će tek krenuti u vrtić, jer za ovu djecu koja će ga sada napustiti, to više nisu ni bajke, to su bezobrazne stvari. Zato još jednom molim ljude – nemojte nasjedati na te priče jer sve ovo što govore u posljednja dva tjedna, nije istina i mislim da nije fer prema Jasminu, prema čovjeku koji se u pravom smislu te riječi žrtvovao za Gornju Stubicu zadnjih osam godina. Mi smo tu, dali smo mu podršku i dat ćemo mu podršku i dalje – rekao je Ferek – Jambrek.
Krizmanić je stranačkim kolegama zahvalio na podršci.

Prljava i uvredljiva

– Drago mi je što su danas došli i rekli ono što su meni sugerirali da bih ja trebao, osvrnuti se na jednu kampanju koja je dosta prljava, uvredljiva i na neki način nije dostojna naše Gornje Stubice jer siguran sam da naši ljudi na takav način ne misle i da oni apsolutno nisu takvi. Ne želim se baviti Škvorcem i uzimati ga na bilo koji način u fokus svog razmišljanja, tako da se ne mislim osvrtati na njega i njegovu kampanju. Ova kampanja koju Škvorc vodi protiv mene i moje obitelji stvarno nije fer i korektna, s obzirom na to da smo nekih 15-ak godina bili zajedno i radili na projektima, ne samo nas dvoje, već cijeli moj gornjostubički tim i ono što je predsjednik stranke rekao, svima je razumljivo zašto to radi, a radi isključivo zbog sebe i svog interesa. Bez obzira na njegov interes, ne podržavam to. Sjetimo se onoga što je jučer bilo u Čakovcu, kada se gradonačelnik rasplakao, što ja definitivno neću napraviti, ali da mi obitelj napadaju, to svakako nije u redu. Nadam se da će, nakon što sve ovo završi, biti vremena da hladne glave neke stvari rezimiramo, pa ako će biti potrebe, ići ćemo i korak dalje. Mislim da ni moja obitelj ni ja ne zaslužujemo takav napad i način komunikacije, kao ni građani Gornje Stubice jer to je opterećenje za sve njih. Idemo prema onome što stalno naglašavam i govorim, dakle, mene jedino što motivira da budem načelnik u trećem mandatu, jesu projekti koje sam najavio, a to je prvenstveno izgradnja sportske dvorane, za što imamo suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Postoji želja da tu dvoranu napravimo, građevinska dozvola postoji i mi ćemo to napraviti. Tu je i poslovna zona Gornja Stubica ili Dona, kako je svi volimo zvati. Prije nekoliko godina, uz pomoć Županije, župana, a ponajviše Fereka – Jambreka, koji je bio zadužen za gospodarstvo u Krapinsko – zagorskoj županiji, pronašli smo rješenje da ti obrtnici i tvrtke uđu u Donu. Oni su to napravili na svoju inicijativu i najzaslužniji su za to što danas imamo poslovnu zonu Dona s 20 tvrtki koje se nalaze u tom prostoru. Dakle, mi smo dali malu, skromnu podršku, ali sve što se napravilo, napravili su upravo oni. Meni je cilj kao načelnika osigurati im uvjete da se mogu razvijati. Tu je i izgradnja infrastrukture u samoj zoni. Imao sam prilike razgovarati s ministrom Ćorićem o tome prije nekih mjesec dana. Dogovorili smo se da ćemo se tijekom ljeta, sastati, porazgovarati i da će nam pomoći u kreiranju projektne dokumentacije za apliciranje na natječaj. Poznato je da u Hrvatskoj ima veliki broj poslovnih zona koje se uopće nisu aktivirale, ovo je jedinstven slučaj u Hrvatskoj gdje postoji poslovna zona koja nije uređena, a koja je maksimalno aktivna. Otprilike 200 ljudi radi u toj poslovnoj zoni i to nije mali broj za Gornju Stubicu – rekao je Krizmanić, pa za kraj uputio poruku svojim žiteljima.

– Poruka mojim Gornjostubičancima je da u nedjelju izađu na izbore i glasaju. Nemojte se na bilo koji način obeshrabriti ovako negativnom kampanjom. Izađite jer svaki glas je bitan kako bih kao načelnik vodio općinu i u sljedećem mandatu – zaključio je Krizmanić. (ab, jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba