14 OSOBA POGINULO ZBOG POHLEPE? Zbog pada žičare u Italiji uhićene tri osobe

Namjerno onesposobili sustav sigurnosnog kočenja, kako bi izbjegli kašnjenje žičare

Objavljeno: 26.05.2021. zagorjeinternational

Tri osobe su uhićene i pritvorene u zatvoru u Verbaniji, osumnjičene da su skrivile pad kabine žičare Stresa – Mottarone u kojem je poginulo 14 putnika, dok je petnaesti, a radi se o djetetu, pretrpio višestruke prijelome, objavila je u talijanska novinska agencija ANSA. Uhićeni su Luigi Nerini, vlasnik Mottaronskih željeznica, kao koncesionara žičare, direktor Enrico Perocchio i tehnički voditelj Gabriele Tadini.

Podsjetimo, nesreća se dogodila u nedjelju u talijanskoj regiji Pijemont. U kabini se nalazilo 15 osoba, a žičara se u trenutku nesreće kretala od grada Strese prema planinskom vrhu Mottarone. 

‘Svjesna akcija’

Istražitelji su otkrili da je sustav sigurnosnog kočenja bio “namješten” kako bi se izbjeglo kašnjenje žičare, kazala je za ANSA-u javna tužiteljica Olimpia Bossi. Kako piše Jutarnji, radi se o ‘uvlakaču’ koji drži kočne papuče na odstojanju. Tom se spravom kočnica deaktivira uvečer, po završetku vožnji, kako bi kabinu bilo moguće fizički pogurnuti i općenito njome manevrirati bez motornog pogona. ‘Vilica’ mora biti izvađena prije puštanja žičare u pogon, kako bi sigurnosna kočnica u slučaju potrebe mogla stisnuti svoje otpornike oko nosivog užeta i tako blokirati kretanje kabine. 

– Trojica uhićenih su provela “svjesnu akciju” – rekla je Bossi, dodajući da je, kako bi se izbjeglo zaustavljanje servisa, na žičari ostavljen uređaj koji deaktivira kočnice u slučaju nužde, što znači da se sigurnosni sustav nije aktivirao kad je pukao nosivi kabel. Bossi je zaključila da je ‘vilica’ ostavljena namjerno, kako se ne bi prekidao ciklus vožnji u nedjelju, koji je obećavao dobar promet, piše Jutarnji.

Naime, prethodnih dana bili su učestali zastoji u radu žičare uslijed aktiviranja sigurnosnih kočnica. Posljednji takav prekid zaustavio je žičaru na pola sata u subotu kasno popodne.

Do nesreće je došlo kada je popustio nosivi kabel, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. Srušila se u šumu i udarila u stablo. Snimak puknutog vučnog užeta pokazuje da su čelične niti korodirane u sredini, što se izvana nije moglo uočiti prostim okom. Uzrok korozije vjerojatno je vlaga iz planinskog zraka koja se kondenzirala u sredini i omogućila oksidiranje koje je čelik postupno pretvaralo u rđu. I onda je uže, oslabljeno puklo na točki najvećeg naprezanja, nedaleko od prednje strane kabine. Zaključak je, piše Jutarnji, da ne bi bilo mrtvih da je vučno uže promijenjeno pravodobno, a ne bi ih bilo ni da sigurnosna kočnica nije namjerno blokirana. Jedan uzrok ne bi bio dovoljan, trebala su biti oba ispunjena. Pritvorenike se tako tereti za ubojstva iz nehaja, izazivanje nenamjerne katastrofe i uklanjanje instrumenata za sprječavanje nesreće.

Cijela obitelj

– Uvjereni da kabel nikada neće puknuti, poduzeli su rizik koji je doveo do fatalnih posljedica – rekla je Bossi.

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i djed i baka Toma, odnosno otac i majka Tal Biran. Oni su prije nekoliko dana stigli u posjet svojoj kćeri i njezinom suprugu, a tada su odlučiti otići na izlet na jezero. Brat preminulog dvogodišnjaka Toma jedini je preživio pad kabine. Nalazi se u bolnici s teškim ozljedama glave, trupa i nogu.

Žičara je inače zatvorena 2014. godine, zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dvije godine kasnije. Tvrtka odgovorna za godišnje preglede žičare priopćila je da je posljednja provjera ispravnosti u studenom 2020. pokazala “da nema nepravilnosti”. Žičara je pregledana i 2016. godine nakon obnove.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba