KRIVOTVORILA I POTPIS LIJEČNIKA I PEČAT USTANOVA: Ova 48-godišnja Zagorka to je napravila nevjerojatnih 857 puta!

KAKVA JE TO MAJKA? Iskoristila bolesno dijete da bi, krivotvoreći putne naloge pod izlikom da ga vodi na terapije, od HZZO-a iskamčila ukupno više od 120.000 kuna

Objavljeno: 19.05.2021. AB

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru je krajem travnja pred Općinskim sudom u Zlataru optužnicu protiv 48-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenog djela prijevare, koju je počinila tako da je iskoristila svoje bolesno dijete, kako bi zaradila novac na štetu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ona je naime krivotvorila putne naloge, koji su trebali dokazati da je s djetetom išla liječniku u drugu, udaljenu zdravstvenu ustanovu, a učinila je to nevjerojatnih 857 puta, zbog čega joj je HZZO na račun isplatio 123.600 kuna.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od 1. siječnja 2015. do 31. srpnja 2018. godine, u cilju nepripadnog stjecanja velike materijalne dobiti, koristeći status zakonske zastupnice djeteta i činjenicu da je njezino maloljetno dijete, uslijed svojeg lošeg zdravstvenog stanja korisnik zdravstvenih usluga pri jednoj zdravstvenoj ustanovi, od izabranog doktora obiteljske medicine svog djeteta pribavljala putne naloge na ime djeteta, nakon čega dijete nije redovito odvodila na propisanu terapiju, već je izdane putne naloge, za koje nije obavila putovanje, u 857 navrata neistinito ovjerila neoriginalnim faksimilom i potpisom pružatelja usluge, kao i neoriginalnim pečatom ustanove pružatelja zdravstvene usluge. Okrivljenicu se tereti da je takve neistinito ovjerene putne naloge dostavljala nadležnom Zavodu za zdravstveno osiguranje koji joj je, na temelju takvih neistinitih putnih naloga, isplatio novčani iznos od 123.600 kuna – stoji u priopćenju DORH-a.
Za počinjeno kazneno djelo propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba