Povodom Dana grada Pregrade, razgovarali smo s gradonačelnikom Markom Vešligajem

“Želimo nastaviti graditi poduzetnu i zelenu Pregradu, grad znanja, zdravog života, kulture i turizma”

Objavljeno: 11.04.2021. zagorjeinternational

Velika proslava Dana grada Pregrade na Bijelu nedjelju i ove će godine morati izostati, no, unatoč pandemiji, brojne aktivnosti obilježile su proteklih 365 dana. Koje su projekti uspješno realizirani te kako vidi daljnji razvoj svojeg grada, otkrio nam je gradonačelnik Marko Vešligaj.

Koja biste tri projekta izdvojili kao najvažnije, a koji su realizirana u proteklih godinu dana? Kolika je vrijednost svakoga od njih?

Unatoč izazovnoj godini, uspjeli smo realizirati zacrtane projekte. Ono na što sam ponosan, jest da smo uistinu postali “Otvoreni grad”, kao što je i naziv naše nove platforme. Na njoj možete vidjeti sve podatke o gradskom proračunu, načinu trošenja sredstava, račune koje plaćamo za usluge, radove i robe, a imate i uvid u predmet vaših spisa. Sve to javno je dostupno na gradskoj mrežnoj stranici, a dana je mogućnost i za predlaganje proračunskih stavki. S obzirom na narušeno povjerenje u politiku i političare na svima razinama, mislim da je izuzetno važno biti transparentan jer građani imaju pravo u svakom trenutku znati gdje se i na koji način troši javni novac. Zato vrijedi istaknuti da smo upravo mi u Pregradi jedna od prvih jedinica lokalne samouprave koja ima ovakvu razinu transparentnosti gradskog proračuna i cjelokupnog poslovanja te ćemo kroz edukaciju i promociju taj nivo nastojati podizati u budućnosti. Uveli smo i mogućnost digitalne prijave komunalnih problema. Drugi iznimno važan projekt je uređenje Poduzetničke zone Pregrada. Uz postojeća oslobađanja novih poduzetnika od plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa te sufinanciranje kamata na kredite, uređena je infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Pregrada kroz projekt vrijedan više od dva milijuna kuna, od čega je 1,76 milijuna bespovratnih EU sredstava, dok je još 186.300,57 kuna dobiveno iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Nastavili smo s politikom ravnomjernog razvoja svih naselja Pregrade, pa je tako i u 2020. godini u svakom mjesnom odboru napravljena poneka investicija, a po prvi je puta provedena mjera za brdovita područja koju smo prošle godine uveli, pa je na taj način asfaltirana spojna cesta Plemenšćina – Bregi Kostelski. Vrijednost ovog projekta je 495 tisuća kuna, a čak 70 posto sredstava osigurano je gradskim proračunom, dok je ostatak sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Bilo je tu i mnogih drugih projekata i aktivnosti.

Koliko je EU sredstava ili sredstava iz drugih izvora pristiglo na područje vašeg grada u proteklih godinu dana?

U proteklih godinu dana iz EU te državnog i županijskog proračuna ostvarili smo 7.210.734,14 kuna.

Koliko je epidemija koronavirusa utjecala na vaš proračun i je li ona obustavila / odgodila neki projekt?

Moram priznati da smo uspjeli jako dobro planirati proračun pa su tako u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine ostvareni ukupni prihodi i primici u iznosu 26,7 milijuna kuna, što je 90,94 posto u odnosu na plan, dok su ukupni izdaci izvršeni u iznosu od 23,8 milijuna kuna, što je 88,81 posto u odnosu na plan. Višak prihoda tekuće godine iznosi 2.925.876,17 kuna, preneseni konsolidirani manjak je 2.591.641,20 kuna, tako da višak za prijenos u iduću godinu iznosi 334.234,97 kuna, a sastoji se od viška prihoda Grada i proračunskih korisnika, Dječjeg vrtića “Naša radost” te Gradske knjižnice i muzeja. Upravo je 2020. godina bila dosta teška i izazovna, međutim, pokazali smo kako znamo biti financijski odgovorni te smo osigurali financijsku stabilnost grada. Proveli smo infrastrukturne projekte koje smo planirali, pa je tako, uz već prije navedene, uređena i šumska cesta, izgrađena je punionica za električna vozila, postavljene su pristupne točke za bežični internet, a uskoro ćemo imati i nove teniske terene. Rast proračuna Grada nastojimo potaknuti korištenjem EU fondova, što je od početka mandata ove gradske uprave isticano kao vrlo važan izvor financiranja. Na takav način odgovorno se ponašamo prema Gradu i gradskom proračunu.

Što je s projektom izgradnje eko bazena u gradu Pregradi?

Ovaj projekt i dalje ostaje strateški te će se, ovisno o turističkoj slici u budućnosti, i realizirati. Projektna dokumentacija je spremna, a vjerujemo da će postojati mogućnost prijave projekta na EU fondove u novom proračunskom razdoblju Europske unije, koje spremno čekamo.

S obzirom na okolnosti, Kostelska uskrsna pištola, ali i čitava proslava Dana grada ove godine izgleda ponešto drugačije. Što ste pripremili?

Nažalost, ni ove godine nismo bili u mogućnosti organizirati pravu proslavu jer se i dalje nalazimo u vremenima pandemije pa smo događanja prilagodili epidemiološkoj situaciji. Uskrs u Kostelu, odnosno Kostelska uskrsna pištola, nije održana kao prijašnjih godina uz goste iz Hrvatske i susjednih zemalja, ali tradicija nije prekinuta. Na Veliku subotu, Povijesna postrojba “Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel” čuvala je Kristov grob, baš kao što je to radila i straža Petra Keglevića prije skoro 500 godina, a na sam Uskrs, pištole su se gromoglasno oglasile kako bi se proslavilo Isusovo uskrsnuće, ali i buđenje života, odnosno prirode. Što se tiče proslave Dana grada, organizirali smo svečanost za naše ovogodišnje dobitnike javnih priznanja, na kojoj smo im uručili zahvalnice, diplome i plakete. Na sam Dan grada, koji se održava na Bijelu nedjelju, položit ćemo vijenac i zapaliti svijeće na gradskom groblju u Pregradi zajedno s pripadnicima Udruge hrvatskih branitelja Pregrada te kuburašima. Na taj ćemo se način prisjetiti svih Pregračanki i Pregračana koji su utkali svoj život, znanje i kulturu u temelje ovog grada, a također i naših branitelja koji su položili svoje živote za domovinu. Nakon polaganja vijenaca, proslavit ćemo i svetu misu u pregradskoj crkvi.

Zašto ste odlučili ponovno istaknuti kandidaturu za gradonačelnika i kakvi su vaši planovi – što biste još željeli ostvariti u Pregradi?

Mnogo je uspjeha obilježilo prošli mandat, smatramo da smo na pravom putu i želimo nastaviti tim smjerom. Želimo nastaviti u smjeru poduzetne Pregrade, koja potiče investicije, razvija partnerske odnosa s investitorima i stvara uvjete za rast i razvoj poduzetništva, nastaviti stazama zelene Pregrade, grada koji učinkovito gospodari energijom, potiče energetsku obnovu i brine za svoj okoliš, nastaviti osiguravati bolje uvjete života ulaganjima u infrastrukturu i podizanjem komunalnog standarda. Želimo nastaviti putem snažnije poljoprivrede, kroz jačanje kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava, sufinanciranjem troškova, administrativnom i financijskom potporom aplikacijama naših poljoprivrednika na EU fondove, nastaviti ulagati u Pregradu znanja i zdravog života, daljnjom izgradnjom i uređenjem sportskih objekata i sadržaja, poboljšavanjem uvjeta u dječjem vrtiću, jačanjem osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja i uvođenjem dodiplomskog studija sestrinstva, nastaviti graditi grad kulture i turizma, uređenjem kino dvorane, osnivanjem Pučkog otvorenog učilišta, Centra za mlade, potporom aktivnostima i nadogradnjom postava Muzeja grada Pregrade, Centra za posjetitelje/Interpretacijskog centra i uređenja muzejskog postava u kući Janka Leskovara, unapređenjem i potporom gradskih kulturnih manifestacija te projektom izgradnje eko – bazena. Želimo nastaviti i s transparentnošću i otvorenošću Pregrade, s jačanjem suradnje s udrugama civilnog društva i participiranja i osnaživanja mladih u donošenju odluka koje se tiču njih samih. Na kraju, želimo nastaviti biti solidarni prema svim dobnim skupinama našeg grada, nastavkom stipendiranja učenika i srednjoškolaca, razvijanjem novih usluga za starije i umirovljenike, omogućavanjem pristupa ustanovama za osobe s invaliditetom, sustavnom demografskom politikom koja uključuje i potporu za kupnju/izgradnju prve stambene nekretnine za mlade, te specijalističku pedijatrijsku zdravstvenu skrb za naše najmanje. Želimo nastaviti ravnomjerni razvoj svih naselja Pregrade kroz uključivanje svih skupina društva. Vjerujem da će stanovnici grada Pregrade prepoznati naše rezultate i program koji im nudimo za buduće razdoblje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba