Hrvatski je dan liječnika

“U teškim trenucima oboljenja, sva naša nada ostane na samo jednom čovjeku – našem liječniku”

Objavljeno: 26.02.2021. zagorjeinternational

Obilježava se Hrvatski dan liječnika, u znak sjećanja na dan kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor davne 1874. godine – tog je dana grupa od dvadeset i jednog liječnika utemeljila liječničko društvo kao osmu liječničku udrugu u Europi s ciljem unapređivanja medicinske struke.

Prema statističkim podacima, objavljenim na stranicama HZZO-a- u zdravstvenom sustavu u Hrvatskoj, zaposleno je 12.500 doktora medicine. Među doktorima medicine 67 posto su specijalisti, 58 posto liječnika radi u bolničkim ustanovama, a u domovima zdravlja, ordinacijama u koncesiji i županijskim zavodima za hitnu medicinu zaposleno je 26,5 posto, zatim u privatnim ordinacijama i ustanovama 10 posto liječnika, dok je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u općoj medicini zaposleno 2.309 doktora, u pedijatriji 277, u ginekologiji 271, a u stomatologiji 1.931 doktor dentalne medicine.

– Hrvatski dan liječnika ove godine obilježavamo gotovo na godišnjicu pojave prve osobe zaražene koronavirusom u našoj zemlji. Upravo su liječnici, zajedno sa medicinskim sestrama, podnijeli najveći teret u borbi protiv ovog neprijatelja koji je u proteklom razdoblju obilježio živote svih nas, kako u Krapinsko-zagorskoj županiji, tako i  u cijelom svijetu. Svakog dana od izbijanja epidemije svojom su požrtvovnošću, nesebičnošću i ustrajnošću iznova pokazivali kako biti liječnik nije obično zanimanje, već životni poziv posvećen brizi za zdravlje svih ljudi. Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Zavod za hitnu medicinu KZŽ, Zavod za javno zdravstvo KZŽ, Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana i specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama i Krapinskim Toplicama, zdravstvene su ustanove Krapinsko-zagorske županije u kojima radi više od 300 liječnika. Svi su oni u teškim uvjetima pandemije još jednom pokazali da smo ih oduvijek s punim pravom smatrali ponosom čitavog našeg najljepšeg „frtalja“ svijeta. Svu svoju energiju nesebično su usmjeravali u zaštitu svojih pacijenata, zbog čega su dakako trpjele njihove obitelji. Hvala im i na toj žrtvi u službi humanosti – rekla je predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki povodom Hrvatskog dana liječnika te dodala kako je ova dugotrajna izvanredna situacija još jednom pokazala važnost postojanja dobro organizirane i svima dostupne kvalitetne zdravstvene skrbi, istaknula važnost ulaganja u zdravstvo koja moraju bit kontinuirana i pravilno raspoređena što se tiče opreme, zgrada i ljudi.

U teškim trenucima oboljenja naših bližnjih ili nas samih, sva naša nada obično ostane na samo jednom čovjeku, na našem liječniku. Svim liječnicama i liječnicima u Krapinsko-zagorskoj županiji te našim Zagorkama i Zagorcima koji rade izvan naše županije čestitam Hrvatski dan liječnika te im zahvaljujem na svemu što iz dana u dan čine za sve nas – istaknula je Vlasta Hubicki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba