U Radoboju potpisan 816.000 kuna vrijedan ugovor o nabavi radova za uređenje Centra za prirodu Zagorje

DOSTUPNOST JEDNAKA ZA SVE: Uredit će se potkrovlje zgrade i izgraditi prilazne stepenice s podiznom platformom

Objavljeno: 20.01.2021. zagorjeinternational

U Radoboju je potpisan ugovor o nabavi 816.000 kuna (s PDV-om) vrijednih radova za uređenje Centra za prirodu Zagorje, što uključuje rekonstrukciju potkrovlja zgrade Centra te izgradnju prilaznih stepenica s podiznom platformom. To će se realizirati u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode, koji se provodi u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020”, čiji je nositelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, a provodi ga s partnerima  – Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko – zagorskom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418 kuna, a očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 3.724.920 kuna.

Privlačenje posjetitelja

Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To podrazumijeva i razvoj infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

– Moram naglasiti kako smo sretni na ulasku u završnicu projekta na kojem zajedno predano radimo od 2017. godine. Radovima koji će uskoro početi te multimedijskim uređenjem centra omogućit će se prezentacija i promocija prirodnih vrijednosti tijekom cijele godine te sadržajno obogatiti održavanje škole u prirodi i terenske nastave. Centar se nalazi podno Strahinjščice koja je zbog svoje biološke raznolikosti i stanišnih tipova uvrštena u europsku ekološku mrežu Natura 2000, što daje dodatni smisao ove investicije jer nama stvara bolje preduvjete za rad – kazala je ravnateljica  Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak, dodajući da je sastavni dio ovog mozaika zelena učionica sa šest didaktičkih elemenata, koja se prostire kroz cijeli tradicijski voćnjak uz centar.

– Radovi na uređenju centra sastojat će se od dodatnog uređenja ove dvorane, u smislu zamjena ulaznih vrata te prezentacijskog zida, a najveći zahvat je adaptacija potkrovlja te izgradnja prilaznog stepeništa s rampom kako bi dostupnost bila jednaka za sve. Prostor će se sastojati od tri cjeline  kojima će biti podjednako zastupljena prezentacija zaštićenih područja te biljnih i životinjskih vrsta. Ovaj Centar će za posjetitelje biti siguran poticaj i poziv u prirodu koja nam danas više nego ikad daje do znanja koliko smo mala ali važna karika u lancu života, što je njegova najveća vrijednost – zaključila je Hršak.

Načelnik Radoboja Anđelko Topolovec kazao je kako je potpisivanje ovog ugovora dobar primjer decentralizacije i  koliko je bitno za male sredine imati ovakvu ustanovu.  

– Dokaz tome su svi projekti koje smo u posljednjih sedam godina odradili na području općine. Često imam osjećaj da se natječemo u produkciji ideja, da sačuvamo prirodu i okoliš, kao i naše obnovljive izvore energije. Na svim idejama i realiziranim projektima zahvaljujem Javnoj ustanovi i Krapinsko – zagorskoj županiji koja nas u svemu tome prati – rekao je Topolovec.

Edukacija mladih

Predstavnik investitora Siniša Cerovčec zahvalio je svima na odabiru za rad baš na ovom projektu koji je njegovoj tvrtki obaveza i referenca za budućnost i nada se uspješnoj suradnji te što bržem završetku radova, dok je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar izrazio je čestitke Javnoj ustanovi i Općini na ovom projektu te nadu da će biti završen do kraja travnja.

– Tih 816.000 kuna na natječaju je 130.000 kuna veći iznos nego je bilo planirano u javnoj nabavi, a tu razliku i 15 posto koliko je bilo potrebno od EU sredstava, osigurat će Županija. Dodatna vrijednost ovog centra jest što educiramo naše mlade od vrtićke dobi pa nadalje jer bez edukacije djeca se ne znaju ponašati u prirodi niti ju vrednovati. Pojmovi poput ruralnog razvoja ili zaštićenih područja nisu bili općepoznati prije 15 godina što znači da smo daleko dogurali po tom pitanju – kazao je Kolar, zahvalivši  načelniku Topolovcu što je objekt dan na korištenje Javnoj ustanovi.

– Ako ne mijenjate i ne oplemenjujete sadržaj, teško da ćete nekog pridobiti da dođe drugi i treći puta. A kada ovako sustavno razvijate instituciju i ulažete u nju, onda naravno da mora biti rezultata – zaključio je Kolar. (Andrea Kapusta)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba